OESS kritizira poljsku javnu televiziju zbog pristranosti u izbornoj kampanji

Poljska javna televizija TVP nije ispoštovala svoju zakonsku obvezu da uravnoteženo i nepristrano izvješćuje u kampanji za predsjedničke izbore, ocijenila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

TVP je djelovala kao "instrument" dosadašnjeg predsjednika i "ograničeno je i često negativno izvještavala o glavnom protukandidatu", rekao je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Varšavi Thomas Boserup, čelnik misije promatrača na izborima OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Nacionalno vijeće za radio i televiziju KRRiT nije neovisno pratilo kampanju "iako je za to imalo mandat", rekao je Boserup.

TVP je često kritiziran da je propagandno oruđe vladajuće nacionalno-konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS) otkako je došla na vlast krajem 2015. godine.

Smatra se da politiku TVP-a oblikuje član upravnog vijeća i bivši član PiS-a Jacek Kurski kojega navodno snažno podržava čelnik PiS-a i najmoćniji poljski političar Jaroslaw Kaczynski.

Tijekom predsjedničke kampanje je  "Wiadomosci", glavna večernja informativna emisija TVP-a, kandidata PiS-a i dosadašnjeg predsjednika Andrzeja Dudu prikazivala kao sposobnog državnika koji radi za dobro države, a Rafala Trzaskowskog, njegovog glavnog protukandidata i gradonačelnika Varšave, u kontekstu lošeg upravljanja, klijentelizma i nanošenja štete poljskim nacionalnim interesima.

Po analizi tvrtke za praćenje medija PSMM, od 3. do 16. lipnja u emisiji Wiadomosci je bilo 227 priloga o predsjedničkim kandidatima. O predsjedniku Andrzeju Dudi je objavljeno 97 priloga, od kojih 94 s pozitivnim tonom i tri neutralna.

Od 67 priloga o Rafalu Trzaskowskom, 58 su bile kritike, a niti jedan pozitivan.
Neki od naslova u analiziranom razdoblju su bili: "Trzaskowski je bio neiskren", "Prazna obećanja Trzaskowskog",  "Izdašne plaće Trzaskowskijevih zamjenika".

Naslovi prologa o Dudi su, kako se čini, imali drugačiji prizvuk: "Duda: Računam na propoljsku politiku", "Pozitivni učinci Dudinog plana".

Wiadomosci je 15. lipnja emitirao priču pod naslovom "Hoće li Trzaskowski Poljacima uzeti 200 milijardi?" u kojoj je TVP sugerirao da kandidat možda nije lojalan Poljskoj.

- Neka izvješća imala su jasne ksenofobne i antisemitske prizvuke, ocijenio je ODIHR u izjavi od ponedjeljka.

U nedjelju je Duda pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora s 43,7 posto glasova, a  Trzaskowski je dobio 30.3 posto glasova. Njih dvojica će se sučeliti u drugom krugu izbora 1. srpnja.