Opatija i Kvarnerski zaljev od danas imaju spasilački brod

Opatija i Kvarnerski zaljev od danas imaju spasilački brod. Nabavila ga je jedna opatijska hotelska kuća i dala na raspolaganje lokalnoj zajednici. Brod je dosad služio njemačkoj službi spašavanja, a sada će pridonositi sigurnosti Opatije i Kvarnera.

Trideset jedna mu je godina, ali još može potegnuti. Spasilački brod "Nis Randers", dugačak 23 metra, opremljen dvama motorima, postiže brzinu od 19 čvorova. Peteročlana posada, vrhunski uvježbana, koristi se i posebno konstruiranim i opremljenim brodom za spašavanje.

- Druga mu je značajka sustav za gašenje kapaciteta 6 tisuća litara u minuti, dometa 100 metara pod tlakom od 10 bara, rekao je Rolf Dellefson, kapetan broda "Nis Randers".

- Ovo je prvi primjer broda koji služi za pretragu i spašavanje i koji će se u buduće koristiti kod zahtjevnijih intervencija na moru, rekao je Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a.


Koristit će se njime naše sigurnosne i spasilačke službe, čiji su predstavnici danas bili na predstavljanju broda. 

- Ovo vidimo kao našu odgovornost. U osnovi, brod je jedno od većih naših ulaganja ne izravno u smještaj, nego u infrastrukturu, rekao je Heim Waldemar Hirn, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela.

Na Kvarneru i u opatijskom akvatoriju dosad nije bilo velikih incidenata ni potrebe za zahtjevnijom intervencijom, no ovakvo plovilo ulijeva sigurnost onima koji plove ovim područjem, bilo da su to nautičarske jahte ili trgovački brodovi.