Domaći proizvodi maslinarke s Hvara prepoznati i u svijetu

Hvarska maslinova ulja Eve Marije Čurin postigla su zlatne rezultate na međunarodnom natjecanju maslinara u New Yorku. No, tu ne staje s priznanjima - njezini vrhunski proizvodi nižu uspjeh za uspjehom.

OPG Eva Marija Čurin nalazi se na istočnoj strani otoka Hvara u selu Gdinj. Nakon što je diplomirala na Agronomskom fakultetu smjer voćarstva, Eva Marija se vratila na otok i posvetila maslinama.

- Zapravo je sve počelo '97. godine kada je otac odlučio zamijeniti gradski život, životom na selu, kada se otac odlučio vratiti iz Ljubljane. A majka i ja smo se vratile 2004 godine, kaže Eva Marija i dodaje:

- Tada smo počeli obnavljati zapuštenu zemlju i zasadile su se prve masline. Tada je počela rasti ljubav prema prirodi i biljkama. I evo sada imamo maslinik koji se rasprostire na 5 hektara površine, što je za otok rijetko. Imamo 1000 stabala maslina. Posađeno je 12 različitih sorti od kojih su najvažnije: oblica, levantinka, lastovka, lečino. Proizvodimo različita maslinova ulja: od sortnih do aromatiziranih. Igramo se malo s okusima.

Proizvodnja maslinovog ulja na otoku je zahtjevna. Da bi škrto kameno tlo dala plodove, potrebno je puno ljubavi i truda. A onda vrhunski rezultati neće izostati.

- Ovu godinu smo prvi puta sudjelovali na manifestaciji u New Yorku i naše sortno ulje od levantinke je osvojilo zlatnu medalju. Naravno, jako smo ponosni na to. Ova nagrada je samo dokaz da radimo dobro i da idemo u pravom smjeru. Sa zadovoljstvom mogu reći da proizvodimo jedno od najboljih extra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu, kaže Eva Marija Čurin.

Na manifestaciji Noćnjak njihovo ulje je osvojilo priznanje za najbolji ekološki proizvod. Osim maslina, na imanju su zasađene veće količine smokava, limuna te smilja i lavande.

Pogledajte videozapis.