Fond za zaštitu okoliša: 54 milijuna kn za električna vozila i punionice

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u utorak je objavio javne pozive za sufinanciranje električnih vozila za pravne osobe te za sufinanciranje punionica, a 2. srpnja bit će objavljen javni poziv za građane, za što je ukupno osigurao 54 milijuna kuna, priopćio je Fond.

- Fond i u 2020. nastavlja s poticanjem elektromobilnosti te je danas objavio javni poziv za sufinanciranje električnih vozila namijenjen pravnim osobama te onaj za sufinanciranje punionica. Za vozila će tvrtke i lokalne jedinice moći dobiti ukupno 22 milijuna kuna, dok će se punionice poticati s ukupno 10 milijuna, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Najavio je i kako će 2. srpnja biti objavljen javni poziv za građane, također vrijedan 22 milijuna kuna.

- Ovi programi namijenjeni su poticanju promjene našeg prometnog sustava, jer na cestama imamo vozila prosječno stara 14 godina, s visokim emisijama CO2. Poticajima želimo građane i tvrtke koje razmatraju nabavku novog vozila potaknuti da odaberu električno vozilo, koje će biti daleko bolje za okoliš, rekao je Kukić.

Fond nabavku vozila sufinancira s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000 kuna.

Električni bicikli se od ove godine financiraju isključivo pravnim osobama, koji za od 5 do 15 bicikala mogu dobiti do 5000 kuna po biciklu. Također, dostupna su im i sredstva za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000 kuna.

S maksimalno 400.000 kuna pravnim osobama sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, "plug-in" hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Prijave putem sustava za e-prijavu

Za razliku od građana kojima se sufinancira isključivo jedno novo vozilo, tvrtke sufinanciranje mogu dobiti za više njih, ali maksimalan iznos sufinanciranja je do 400.000 kuna. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

U Fondu kažu da je procedura prijave drugačija od dosadašnje te se za sufinanciranje prijavljuje putem sustava za e-prijavu na javne pozive Fonda.

Službeno zaprimanje prijava za pravne osobe kreće od 7. srpnja, a za građane od 13. srpnja u 9 sati. Procedura za prijavu je jednostavna i brza što su se, kako kažu u Fondu, građani i tvrtke već uvjerili jer su im dosad sufinancirali više od 3500 vozila.