Iveković: Očekujemo udarce, pale su narudžbe iz stranih zemalja

Vlada je odlučila počevši od lipnja do kraja ove godine, uvode se državne potpore za skraćivanje radnog vremena do najviše 2.000 kuna po zaposleniku. Odnosi se to na tvrtke koje zapošljavaju 10 i više zaposlenih. Sukladno tome mogu li se predvidjeti plaće radnicima na jesen, komentirao je u emisiji HTV-a "Studio 4", Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.
- Tekstilna industrija stradava od osamostaljenja Hrvatske. Preko 100.000 radnih mjesta u odjevnoj industriji do danas. Radili smo istraživanja ove godine, stradalo je 11.000 radnih mjesta. Uz to što je problem, da su 100 % radna mjesta s minimalom plaćom. Ona je najslabije plaćena industrija u svijetu. Ako se tekstilnoj industriji pomogne, onda će se pomoći svim radnim mjestima. Istraživanja su prije korone bila katastrofalno loša, gdje su radnici na minimaloj plaći, i 34% dostojanstvene plaće koju bi radnici trebali imati zajamčenu prema Ustavu. Prag siromaštva u tom području je na 63%, rekao je Mario Iveković.

Iveković ističe kako su mjere Vlade bile učinkovite za radno intenzivnu industriju.

- Sve što se zaradio je doprinijelo oporavku. Sad očekujemo udarce, narudžbe iz stranih zemalja su pale. Imamo slučajeve pada 80% u toj industriji. Ove mjere mogu biti učinkovite oko skraćivanja radnog tjedna, rekao je Iveković.

"Zakoni ne pokrivaju ljudska prava"

Mario Iveković naglašava kako zakoni ne pokrivaju ljudska prava.

- Mi tražimo da se promijeni paradigma kreiranja minimalnih plaća. Taj nered su uvele multinacionalne kompanije koje su prve počele zloupotrebljavati dobnu granicu u proizvodnji u tekstilnoj industriji. Od te industrije neki ljudi su stekli enormnu dobit, rekao je Iveković.

"Kako ćete skratiti radno vrijeme radniku koji je na minimalnoj plaći?"

Predsjednik Novog sindikata kaže da kada gledamo razinu minimalne ili prosječne plaće u zemljama zapadne Europe, onda su one na dalekoj višoj razini pokrivanja troškova.

- Počeli su uvoditi skraćivanje radnog tjedna da bi omogućili nova radna mjesta. Kako ćete vi skratiti radno vrijeme radniku koji je na minimalnoj plaći, nije samo stvar doziranja. Mi moramo stvoriti pretpostavke za uvjete sufinanciranja. Takve su akcije moguće. Kompanije koje si mogu priuštiti rad od kuće, one imaju bolji standard. One nemaju potrebu umanjivati radno vrijeme i plaću, rekao je Iveković.

Predsjednik Novog sindikata ističe kako je već duže vrijeme problem Hrvatske što školuje ljude, a onda oni odlaze van jer su ovdje potplaćeni, a troškove snose građani.

- Čovjek odbija posao samo ako ima alternativu, zaključuje Iveković.