Plenković u BAT-u: Mislim da možemo naći rješenje

Istra bi mogla ostati bez Tvornice duhana Rovinj. Vlasnik, British American Tobacco, tijekom današnjeg premijerova posjeta tvornici, nije potvrdio njezino zatvaranje, no ni opovrgnuo da je kompanija nezadovoljna povećanjem trošarina na duhanske proizvode...

Premijer Plenković dolazi, a druga smjena u tvornicu duhana ulazi. Korporacijska pravila - radnici ne istupaju u javnost, pa ni kada je riječ o mogućem gubitku radnih mjesta. No, stanovnici Kanfanara razgovorljiviji su:

- Što će ovdje ljudi raditi? svi će otići!

- Komunalije su vjerojatno velika stavka u općini Kanfanar i kada bi otišli, onda bi nastala rupa, osjetila bi se razlika.

Tvornica duhana općini Kanfanar na godinu povećava proračun za 10-ak posto. Uz to godišnja proizvodnja 12 milijardi cigareta, koje najvećim dijelom završe u izvozu, državi na račun trošarina i poreza priskrbi oko 3 milijarde kuna.

Zatvaranjem tvornice bez posla bi samo u Istri ostalo oko 500 zaposlenika. Tom broju moramo pridodati i isto toliko proizvođača duhana iz Podravine i Slavonije. Sve su to razlozi zbog kojih se premijer Andrej Plenković uputio u Kanfanar i sjeo za stol s direktorima BAT Adrije.

- Mislim da možemo naći rješenje, ali onda ta rješenja moraju biti malo dugoročnija da imamo koristi i mi, država, i zaposlenici, i sama kompanija, rekao je Plenković.

Premijer će ponuditi rješenje poslije izbora. BAT računa na smanjenje trošarina na duhanske proizvode.

- Mi kao globalna kompanija stalno radimo evaluaciju naših proizvodnih lokacija širom svijeta i prilikom te evaluacije uzimamo u obzir pozitivno poduzetničko okruženje. I na kraju, iskreno se nadamo da će ovaj sastanak uroditi pozitivnim ishodom, rekao je Zvonko Kolobara, direktor tvrtke BAT Adria.

U pozitivan ishod pregovora Vlade i British Tabacca, vjeruje i PPDIV, jedini sindikat koji djeluje u tvornici. No, poručuju da će pomno pratiti razvoj situacije kako u pitanje ne bi došla radna mjesta, ali ni interesi države i vlasnika.