Kongo pozdravio ispriku belgijskog kralja, neki podsjećaju i na odštetu

Predsjednik Demokratske Republike Kongo Félix Tshisekedi i nekoliko političkih dužnosnika pozdravili su u utorak povijesne izraze žaljenja belgijskog kralja Filipa zbog kolonijalne prošlosti njegove zemlje u Kongu, dok neki zahtijevaju odštetu.

U televizijskom govoru u ponedjeljak navečer uoči 60. obljetnice neovisnosti DR Konga, predsjednik Tshisekedi je istaknuo da Belgiju, gdje je živio u egzilu, smatra svojim "drugim Kongom".

Predsjednik Tshisekedi (57) izjavio je da je kralj Filip trebao biti njegov specijalni gost da zbog pandemije nije otkazana svečanost u Kinshasi.

Predsjednik Konga odao je počast belgijskom kralju, koji kao i on pokušava ojačati veze između dviju zemalja, bez negiranja zajedničke prošlosti, s ciljem pripreme svijetle budućnosti.

On je ocijenio da bi njihovu zajedničku povijest trebali napisati povjesničari dviju zemalja.

U pismu kongoanskom predsjedniku, belgijski kralj je u utorak izrazio najdublje žaljenje za rane nanesene tijekom kolonijalnog razdoblja tadašnjem Belgijskom Kongu.

To je prva isprika jednog nasljednika kralja Leopolda II., optuženog za smrt 10 milijuna Kongoanaca između 1885. i 1908. 

- Te izjave su melem na ranu naroda Konga. To je napredak koji će osnažiti prijateljske odnose između naša dva naroda, reagirala je ministrica vanjskih poslova Marie Ntumba Nzeza, prenosi AFP.

Ali Lambert Mende, bivši glasnogovornik bivšeg predsjednika Josepha Kabile, istaknuo je da nije dovoljno reći " 'žao mi je', već treba biti spreman ulaganjima popraviti štetu.

DRC je postigao neovisnost 1960. nakon što je 52 godine proveo kao belgijska kolonija, a prije toga 23 godine kao imovina kralja Leopolda II., do 1908. godine.

Tijekom Leopoldove vladavine bilo je okrutnih činova, a kolonijalno razdoblje koje je uslijedilo uzrokovao je patnju i poniženje, rekao je Filip.

Spomenici Leopoldu II., čiji su vojnici ubili i osakatili milijune stanovnika Konga, uništeni su i uklonjeni u Belgiji nakon što su se SAD-om, pa svijetom proširili prosvjedi protiv rasizma, pokrenuti zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Filip je obećao nastavak borbe protiv svih oblika rasizma i pozdravio odluku belgijskog parlamenta o formiranju odbora za pomirbu koji će se baviti rasizmom i kolonijalnom prošlošću Belgije.