Rusija: Završava referendum koji bi Putinu omogućio doživotnu vladavinu

U Rusiji završava referendum na kojem se Rusi izjašnjavaju žele li da predsjednik Vladimir Putin ostane na vlasti narednih 16 godina. 
- Putin pozvao Ruse da glasuju za izmjene ustava koje bi mu produžile vlast   

Referendum o ustavnim promjenama odvija od 25. lipnja do 1. srpnja kako bi se izbjegle gužve na biralištima zbog epidemije novog koronavirusa.

Referendumom bi se promijenio ustav koji bi omogućio Putinu (67) da se još dvaput kandidira i potencijalno ostane na vlasti do 83. godine života.

U  ponedjeljak je institut Vtsiom objavio da se 76 posto anketiranih izjasnilo da je za promjene koje je predložio ruski predsjednik, a protiv je 23,6 posto.

Putin se u utorak obratio naciji, ohrabrivši građane da glasuju u korist reforme.

- Glasamo za državu u kojoj želimo živjeti, s modernim obrazovanjem i zdravstvenim sustavom, za državu za čiju dobrobit radimo i želimo je ostaviti našoj djeci i unucima, poručio je Putin.

Možemo samo kroz razvoj garantirati stabilnost, sigurnost, blagostanje i život vrijedan življenja za ljude. Naša suverenost ovisi o našoj odgovornosti, našim iskrenim osjećajima patriotizma i brige za domovinu, dodao je.

Referendum, za koji se očekuje da će proći, trebao bi najvećem paketu izmjena ruskog ustava od njegovog donošenja 1993., nakon raspada Sovjetskog saveza, dati privid demokracije, ocjenjuje agencija Reuters.

- VIDEO: Prvo u povijesti glasanje iz svemira

A Anatolij Ivanišin, ruski testni kozmonaut i inženjer leta na Međunarodnoj svemirskoj postaji prvi je čovjek u povijesti koji je, elektroničkim putem, glasovao iz svemira.