Nova pravila na granicama

Europska unija preporučila je jučer otvaranje granica za 14 država. To su: Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterij za otvaranje je - da nema više od 16 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Odluka će se revidirati svaka dva tjedna.Granična politika suvereno je pravo svake članice pa je Hrvatska na taj popis dodala Bosnu i Hercegovinu. Od ponoći na granicama s BiH, Srbijom i Crnom Gorom vrijede nova pravila. Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite ukinuta je mjera obvezne samoizolacije za građane tih i još desetak zemalja za ulazak u Hrvatsku.

Kakva je procedura prelaska granice?

Građani takozvanih trećih zemalja pri ulasku moraju dokazati razlog dolaska, dok građani zemalja EU to ne moraju više činiti. I dalje je preporuka koristiti sustav internetske prijave - entercroatia. Više je od milijun najava ulazaka u Republiku Hrvatsku, kazao je voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner.

- Taj internetski obrazac "entercroatia" zamišljen je kao pomoć pri prelasku granice, kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, jer kod ulaska u Hrvatsku mi i dalje prikupljamo epidemiološke podatke kao što je broj telefona i odredište gdje će stranac boraviti. Evo, jutros sam provjerio, jutros smo probili magičnu brojku od milijun najava, rekao je Kufner.