Kacin: Dobra komunikacija s Hrvatskom oko porasta zaraze

Sigurnost Slovenaca prilikom ljetovanja u Hrvatskoj bila je jedna od tema konferencije za medije vlade u Ljubljani, a njen je glasnogovornik Jelko Kacin kazao da u tom pogledu postoji dobra komunikacija dviju država na razini epidemiologa, ali i dviju vlada.

- Slovenija: Hrvatska ostaje na listi sigurnih država

Na tvrdnju novinara da su predstavnici hrvatske vlade jučer zanijekali međusobni dogovor o zatvaranju diskoteka i disko klubova u Hrvatskoj kao izvora zaraza, što je Kacin dan ranije iznio kao uvjet da se Hrvatska unatoč povećanom broju dnevnih zaraza zadrži na "zelenoj" listi epidemiološki najsigurnijih država, Kacin je kazao da ne može komentirati "unutarnju komunikaciju" unutar hrvatske politike, ali da da može reći da postoji stalna dnevna komunikacija dvaju premijera i da informacije o stanju zaraza redovno razmjenjuju slovenski i hrvatski zavod za javno zdravlje.

- Ne bih pojašnjavao pojedinosti iz komunikacije predsjednika vlada niti unutarnju komunikaciju hrvatskih vlasti. No, činjenica je da su festivalske aktivnosti u Zrču na Pagu otkazane. Poduzete su i mjere u Zagrebu i tamo su neke diskoteke zatvorene. Hrvatska tako djeluje u svoju korist i na dobrobit turista koji u nju dolaze, a trebala bi poduzeti mjere i na jadranskoj obali, gdje se sada povećava koncentracija turista", kazao je Kacin.

Istodobno, izrazio je zanimanje slovenske vlade za što bolju komunikaciju graničnih policija dviju država, s obzirom da je epidemiološka situacija u Srbija i BiH zabrinjavajuća. Kako je pojasnio, zna se dogoditi da slovenski državljani prilikom povratka preko slovenske "južne" granice budu olako pušteni jer imaju sve slovenske dokumente, a kažu da dolaze iz Hrvatske iako su prije toga možda bili u Srbiji ili BiH.

To, ističe on, predstavlja rizik od importa virusa iz tih destinacija jer je i većina dosadašnjih prijenosa u Sloveniju bila upravo iz tih zemalja, pa bi u tom pogledu bila dobrodošla pravodobna razmjena informacija s hrvatskom policijom.