Obiteljske tradicije i život na selu

Imaju ideja u Svetom Petru u Šumi, mjestu u središnjoj Istri s tisuću stanovnika. Mnogi mladi ondje pokreću vlastita obiteljska gospodarstva i tako nastavljaju obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje.

Mihael Budak
od roditelja je preuzeo farmu sa 150 svinja, ima vlastiti uzgoj, za njih proizvodi hranu. Oko 5 milijuna kuna uložio je u pogon za preradu mesa.

- Nije mi žao. Volim raditi i cijela obitelj i supruga je tu i djeca su tu cijeli dan. Oni naprave korake koliko i mi u svemu tome. Jedinstveno nije mi žao - kaže Budak.

U svojemu je rodnome kraju ostala i Lara Žgrablić. Zajedno sa suprugom prije nekoliko je godina zasadila hektar i pol vinograda. Kaže da bi bilo suludo da nisu iskoristili potencijal koji su imali. U ovome vidi budućnost.

- Za sad smo zadovoljni, ovih 6 godina veliki je pomak i brz. Planiramo širiti nasad kako bi bio za cijelu obitelj - najavila je.

Stara zgrada preuređuje se u "Kuću od klobasic", mjesto gdje će lokalni poljoprivrednici moći predstaviti svoje proizvode. Bit će to višenamjenska prostorija s malim muzejem, salom za prezentaciju, kuhinjom. Njezin će se okoliš urediti kao mjesto susreta mještana.

- Projekt će biti vrijedan negdje oko 3,3 milijuna kuna. Dva milijuna kuna je osigurano iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije, upravo kroz regionalne programe tematske kao što je kuća kobasica i jedan dio financiramo iz proračuna, kreditnih zaduženja, očekujemo i pomoć Istarske županije - kaže Mario Bratulić, načelnik Svetog Petra u Šumi.

Zahvaljujući, među ostalim, i ovakvim ulaganjima mladi ostaju na selu. I ovdje grade budućnost za svoje obitelji.