DIP: Zdrav razum nalaže zaraženima da ne ugrožavaju zdravlje drugih

U povodu Priopćenja udruge GONG i prof. Branka Smerdela koji u javnosti iskrivljuju preporuke Državnog izbornog povjerenstva glede glasanja osoba koje su zaražene sa SARS-CoV-2 (COVID-19) DIP je izdao priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

- Točno je da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava.

Tehnička uputa DIP-a pripremljena u suradnji s HZJZ-om

Razmatrajući navedenu situaciju, Državno izborno povjerenstvo je uzelo u obzir i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i odredbe Kaznenog zakona, Glava XIX, Kaznena djela protiv zdravlja ljudi. Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav Državnog izbornog povjerenstva i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske.

Priopćenja na koja sada reagiramo sigurno ne doprinose izgradnji mirne i uravnotežene atmosfere na dan izbora - kažu iz DIP-a.