U Srbiji 272 nova slučaja zaraze i četiri smrtna slučaja

U Srbiji su u posljednja 24 sata službeno prijavljena još četiri smrtna slučaja od posljedica Covida-19, te 272 nova slučaja zaraze, među 8.626 testiranih od utorka popodne, a značajno je povećan i broj oboljelih s težom kliničkom slikom.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u srijedu su na bolničkom liječenju evidentirane 1.783 osobe, a na respiratorima ih je 73. Usporedbe radi, u utorak je u Srbiji registrirano 276 novozaraženih, te 42 pacijenta na respiratorima, a danas ih je 31 više.

Od službenog početka epidemije 6. ožujka koronavirus je u Srbiji registriran kod 14.836 osoba, od ukupno 409.866 testiranih, uz 281 smrtni slučaj, te postotak smrtnosti od 1,89%.

Srbija je prošlog tjedna vratila neke od mjera ublaženih poslije ukidanja izvanrednog stanja 8. svibnja, a predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić poručila je danas da se planira uvođenje kaznene politike ako bude bilo potrebno i ako se ne budu poštivale mjere Kriznog stožera.

Brnabić je u srijedu za večernje vijesti TV Prva rekla da je 70% od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Beogradu, te da je to razlog odluci o obaveznom nošenju maski.

Komentirajući kritičnu situaciju u Sandžaku, rekla je da je vlada danas uputila dodatnu pomoć, medicinske timove i novac za potporu Općoj bolnici Novi Pazar.

- Sigurno je bilo propusta i ima vremena da pričamo o odgovornosti, nitko ne bježi od odgovornosti - ni ja, niti ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekla je Brnabić, nakon što su nju i Lončara u Novom Pazaru u utorak s negodovanjem dočekali građani i dio medicinara u bolnici, okrenuvši im leđa u znak prosvjeda.

Brnabić je rekla kako je "najmanji problem da netko viče" na nju, ali da je sada najvažnije da se uvede kontrola, pruži adekvatna pomoć ljudima i da se zaštite zdravstveni djelatnici. Objasnila je da Srbija ne namjerava ponovno uvoditi izvanredno stanje, iz ekonomskih razloga.

- Nama je potrebno da ekonomija radi i nećemo uvoditi onako restriktivne mjere, rekla je Brnabić.

Srbija je zbog pandemije koronavirusa 15. ožujka proglasila izvanredno stanje tijekom kojeg je vlast propisala stroge i restriktivne mjere, uključujući i policijski sat, a nakon ukidanja izvanrednog stanja i popuštanja restrikcija i zabrana, broj novozaraženih je počeo oscilirati i rasti.

Ti su podaci službeno postali vidljiviji nakon završetka parlamentarnih izbora, a poslije proslavljanja izborne pobjede u stožeru Srpske napredne stranke (SNS) priopćeno je da su i najmanje troje visokih državnih dužnosnika i članova SNS-a zaraženi koronavirusom.