Ogorec: Koronavirus mnogim političarima djeluje kao marginalna stvar.

Marinko Ogorec, vanjskopolitički analitičar, gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4 "i rekao kako koronavirus mnogim političarima djeluje kao marginalna stvar.

Nije dugo trajalo zatišje zbog korona krize u Aziji, a izglasavanjem, za mnoge, spornog zakona o sigurnosti koje je donijela Kina, podigla je Hong Kong na noge. Također, u susjedstvu, završen je referendum koji može omogućiti ruskom predsjedniku doživotnu vladavinu. Uz sve to u svijetu raste deglobalizacija, nacionalizam i rasizam.

Teško se mogu zaustaviti sukobi koji već traju u svijetu, smatra Ogorec te dodaje kako koronavirus mnogim političarima djeluje kao marginalna stvar.

- Treba vidjeti kako Kina funkcionira. Jedna država, a dva sustava nije opcija. Kina je sve više sila i ima dužnost napraviti strukturu teritorija. Hong Kong je vrlo važno područje za Kinu. Kina traži da to ostane jedinstveni dio njihovog prostora. Jačaju tenzije, ali ne samo zbog Hong Konga. Kina je sve veći konkurentniji SAD-u na raznim planovima, rekao je Marinko Ogorec.

Ogorec ističe kako je osnova međunarodne zajednice - međunarodni interes.

- Kina želi širenje na globalno tržište od čega i Europa ima korist, dodaje.

O Rusiji

- Putin je danas manji tip autoritarnog vladara, ne čudi me ta potpora Putinu do kraja mandata. On ima ogromne ovlasti, zapovjednik oružanih snaga i zaslužan za odgovornost i sigurnost zemlje. To su ogromne ovlasti u rukama jednog čovjeka, rekao je Ogorec.

SAD i izborni sustavi

-
Kad govorimo o izbornom sustavu SAD-a, gdje su dominantno elektorski glasovi, država gubi kontrolu nad tim. Elektorski glasovi preuzimaju kontrolom nad SAD-om. Imaju sve više problema, koronavirus i prosvjedi su gorući problem, rekao je Marinko Ogorec.

- SAD u svemu u svijetu gleda interes pa i političke odnose Srbije i Kosova, dodao je.

Vize i Schengen

- Ukidanje viza s SAD-om je više interes jedne i druge strane. Situacija s koronavirusom je otežala procese. Dosta je razloga da se vizni režim miče s bilateralnih odnosa, rekao je Ogorec.

Marinko Ogorec smatra kako će Schengenski prostor ostati sve više na teoriji.

- On je potisnut s obzirom na to kako je na početku trebao biti. Europska unija je skup starih nacionalnih država i nikad neće biti sjedinjene države Europe. Migracijska kriza i Covid to pokazuje, nacionalne zemlje sa svojim sustavima i aparatima se bore protiv tih stvari, rekao je Ogorec.

Hrvatska i EU

Marinko Ogorec kaže kako je Hrvatska imala svoju priliku predsjedanjem Vijećem Euroske unije i ostavila dojam kakva je mogla staviti, a Njemačka neće ništa posebno napraviti jer nije vrijeme za revolucionarne mjere.

- Dok god je Merkel na čelu Njemačke, odnosi SAD-a, Njemačke i Europske unije teško da će se poboljšati, dodao je.

Globalizacija i Slovenija

Marinko Ogorec ističe da globaliacija ne "štima".

- Globalna situacija se mora stabilizirati jer smo svi umreženi u gospodarsko funkcioniranje. Sve više će se vraćati u suverenističke vode dok se ne vratimo na staro, rekao je Ogorec.

Vanjkopolitički analitičar smatra kako je ovo udar na Vladu Janeza Janše.

- Ta Vlada ima cijeli niz dubioza koje mora rješavati. I otkad je Janša došao na vlast, pokušava ga se maknuti s čela države, zaključio je Ogorec.