Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao 600.000

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao je 600 tisuća, uz ukupno 17.834 smrtnih slučajeva, dok se indijske vlasti bore da ograniče širenje pandemije uz istodobno ublažavanje restriktivnih mjera, naveli su dužnosnici i ministarstvo zdravstva.

-
Epidemija koronavirusa - najnoviji podaci     

Novi izazovi u zaštiti ljudi od epidemije postavili su se pred dužnosnike za krizna stanja u sjevernoj saveznoj državi Assam, gdje je zbog obilnih kiša došlo do poplava i klizanja terena u kojima je ovoga tjedna stradalo 57 ljudi, a više od 1.5 milijuna bilo je primorano napustiti svoje domove.

Ministar zdravstva države Assam, Himanta Biswa Sarma, rekao je da je država započela s agresivnijim testiranjem na koronavirus među seljanima koji su se bili prisiljeni potražiti sklonište u državnim zgradama i školama.

- Počeli smo izolirati nova žarišta koronavirusa; situacija je vrlo kritična, Sarma je rekao Reutersu.

Porast broja zaraženih predstavlja ozbiljan izazov za indijske ograničene medicinske kapacitete i preopterećen zdravstveni sustav. Strah od mogućnosti da budu izolirani u slabo opremljenom državnom smještaju obeshrabrio je ljude od testiranja, kažu stručnjaci, što je dovelo do novih slučajeva covida-19 čak i nakon što je vlada uspostavila najdužu karantenu na svijetu.

Unatoč tome, u ponedjeljak je objavljena druga faza ublažavanja mjera, koja dopušta ponovno pokretanje više ekonomskih aktivnosti.

Savezna država Maharashtra, na zapadu zemlje, prijavila je jučer rekordan porast od 5.537 novih slučajeva infekcije, što je nagnalo vlasti da ponovno uvedu strogu karantenu u područjima oko financijskog središta Mumbaija, prisiljavajući ljude da prestanu putovati u grad koji u najvećoj mjeri ovisi o javnom prijevozu.

U ovoj saveznoj državi više je od petine ukupnog broja zaraženih u zemlji i gotovo polovica smrtnih slučajeva te ukupno ima 180.297 zaraženih i 8.052 smrti dosad.