Plenković: "Dobili smo priznanje za angažman u neviđenim okolnostima"

U proteklih nekoliko mjeseci (...) kada se sve sumira, isplatili smo za naše poslodavce u privatnom sektoru 5,6 mlrd kn naknada, čime smo omogućili da na poslu ostane preko 600.000 radnika, a 100.000 poslodavaca nastavlja svoje poslovanje, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu posljednje sjednice aktualne Vlade koja je održana u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sjednicu uživo možete pratiti na Facebook stranici:
Premijer je zahvalio ministru Aladroviću i HZZO-u, rekao je kako je zabilježen i broj nezaposlenosti zbog smanjenog zapošljavanja tijekom turističke sezone.

- Nastavili smo i s novim mjerama - mjera skraćenog radnog vremena, potpora od 2.000 kn mjesečno koja se naslanja na koncept instrumenta "SURE" (...), rekao je Plenković.

Dodao je kako su zaokružena i dva zajma za Svjetsku banku, riječ je o 300 mil $ makrofinancijske pomoći i 200 mil $ za obnovu Zagreba od potresa.

Premijer se osvrnuo na završetak Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, zahvalio je svima koji su sudjelovali. Od svih smo, dodaje, dobili priznanje za angažman u neviđenim okolnostima, bez presedana.

- Za vrijeme našeg predsjedanja postigli su se enormni iskoraci u zajedničkom odgovoru na COVID-19, rekao je.

Naglasio je kako smo mi u cijeloj situaciji bili najučinkovitiji.

Plenković kaže kako smo radili i na nekim dosjeima koji su ne samo europskog, nego i hrvatskog karaktera u sklopu EU-a. Za primjer je naveo akcijski plan za europski tečajni mehanizam 2.