Na španjolskim aerodromima svega 20 posto zrakoplova

Zrakoplovne kompanije, koje su u Španjolskoj podigle u nebo svoje avione poslije tri i pol mjeseca, upozorile su danas kako je to početak dugog i teškog oporavka a da će zbog pada potražnje letenje biti jeftinije nego ranije.

Jučer je u španjolske zračne luke sletjelo svega 20 posto zrakoplova u odnosu na isti dan prije godinu dana dok se zemlja nada turistima. Letjelo je 1.482 aviona, što je 5.000 manje nego lani.

Najveći promet zabilježen je na Balearskim otocima gdje zahvalujući posebnom programu slijeću turisti iz Njemačke, te u Madridu i Barceloni. Na ta tri aerodroma odvijalo se 38 posto ukupnog prometa u Španjolskoj.

- Dolazak turista bit će postupan, rekla je ministrica turizma María Reyes Maroto tijekom debate vođene videovezom koju je organizirala turistička grupacija Hotusa.

Tijekom rasprave je spomenuto kako se ovo ljeto ne očekuje masovni dolazak turista kao što je bio slučaj prošlih godina. Lani je Španjolska zabilježila rekordnu godinu tijekom koje ju je posjetilo 80,3 milijuna turista.

Hoteli, apartmani i restorani polako otvaraju vrata poslije tri i pol mjeseca a tisuće radnika u turizmu još uvijek su bez posla. Središnja vlada i lokalne vlasti nastoje privući turiste iz inozemstva, ali i one unutar zemlje, pa posljednjih dana jedan od najboljih tenisača svijeta Rafael Nadal preko televizijskih reklama poziva gledatelje da posjete njegov rodni otok Mallorcu.

Ankete, međutim, pokazuju kako bi većina stanovnika ovo ljeto mogla putovati vlastitim automobilima prema bližim destinacijama unutar Španjolske. To pogađa zrakoplovne kompanije koje bi krajem srpnja mogle letjeti s kapacitetom između 20 i 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Nalazimo se na početku dugog i teškog oporavka, rekao je Alexandre de Juniac, generalni direktor Međunarodne udruge zračnog prijevoza IATA. Na nacionalnom tržištu potražnja za letovima raste brže nego na međunarodnom, dodao je.

Jučer je u zračnu luku El Prat pored Barcelone sletio prvi zrakoplov kompanije EasyJet nakon što su bili obustavljeni letovi sredinom ožujka.

Nakon restrikcija kretanja čini se da ljudi žele posjećivati svoje obitelji, rekao je kompanijin direktor Javier Gándara. Posebnim promotivnim akcijama nastoji privući putnike.

- Ovo ljeto će putovanje zrakoplovom biti jeftinije nego ikada, napomenuo je Gándara.

Aviokompanije u Španjolskoj privremeno su otpustile dio svog osoblja a program u kojem zaposlenici primaju državnu pomoć zbog koronavirusa produžen je do rujna.

Ryanair je sa svojim britanskim pilotima dogovorio smanjenje plaća kako ne bi došli do trajnih otkaza. Ibera je od jučer postupno počela otvarati letove prema inozemnim destinacijama, a španjolski ministar prometa José Luis Ábalos rekao je kako država neće spašavati tog domaćeg avioprijevoznika.

Ministar je odgovorio kako država ima potrebnu likvidnost za pomoć aviokompanijama s trenutnom potrebom za novcem te da one mogu zatražiti sredstva iz posebnog fonda namijenjenog kompanijama u problemima, što uključuje državna jamstva i kredite.