Turističke ambulante rade, pazi se na SARS-CoV-2

Od jučer su s radom počele turističke ambulante. Posebno se, naravno, pazi na mjere zaštite od zaraze  koronavirusom, pa su svi timovi dobili posebne upute kod postupanja s pacijentima. Unatoč slabijem početku sezone u odnosu na lani, već prvog dana rada ambulante na Kvarneru imale su posla.

Jasminka iz Njemačke potražila je pomoć zbog uganuća ruke. No u ordinaciju turističke ambulante ne bi mogla ući s povišenom temperaturom. Naviknula je na zaštitne mjere. Ne samo kod liječnika.

- U Njemačkoj se u trgovinama više nose maske, ne smije se u ni jednu trgovinu uć' bez maske. A ovdje nik'o, slabo 'ko nosi, kazala je Jasminka.

S novim mjerama u pristupu turistima nosi se i mladi liječnik iz Knina. Rad u turističkoj ambulanti u Crkvenici prvi mu je posao nakon studija u Rijeci.

- Ovo mi je drugi dan, zasad nisam imao nijedan slučaj. Nadam se da ih neću ni imat, kazao je iječnik u turističkoj ambulanti u Crikvenici Mirko Čičak, dr.med.

- Bojite ove situacije?

- I da i ne. Nastojim se pridržavat mjera koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kazao je dr. Čičak.

Mali broj pacijenata na početku rada i u turističkoj ambulanti u Opatiji. Ozljeda oka ovamo je dovela ovog mladog Nijemca koji Hrvatsku smatra sigurnom zemljom za odmor.

- Prije dolaska ovamo informirali smo se na internetu. Vidjeli smo da u Hrvatskoj kao i na području Njemačke iz kojeg dolazim nema mnogo problema s koronavirusom, kazao je gost iz Njemačke Hubert.

Lani je dnevni prosjek opatijske ambulante bio 60-ak pacijenata. Prvog radnog dana ove godine bilo ih je šestero. Utječe to i na broj medicinskih timova koji određuje županijski dom zdravlja s gradovima i općinama.

- Nažalost samo jedan tim koji ima određeni raspored . Bit će nas skoro svaki dan, subotu i nedjelju obavezno, nećemo raditi ponedjeljkom jedino, rekla je liječnica u turističkoj ambulanti u Opatiji Boženka Rajković, dr.med.

- Ukoliko se tijekom sezone pojavi potreba za većim brojem, pokušat ćemo kroz natječaj doć' do timova koji bi radili u tim ambulantama, naglasio je ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mozetič.

Turističke ambulante otvorene su i na kvarnerskim otocima. Budući da nisu u sustavu HZZO-a, usluge se stranim gostima naplaćuju, a domaćima evidentiraju.

Od prošlogodišnjih sedamnaest i pol tisuća pregleda, osam i pol tisuća bilo je hrvatskih osiguranika.