Trump ponovno velik broj slučajeva zaraze pravda testiranjem

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je pozdravio američko testiranje na koronavirus u trenutku kada zemlja bilježi rekordnih više od 55.000 novozaraženih, što je novi svjetski rekord dnevnog širenja pandemije.

Novi porast širenja zaraze u SAD-u prošloga tjedna stavilo je pod povećalo Trumpovo upravljanje krizom i naveo nekoliko guvernera saveznih država da zaustave planove otvaranja njihovih država nakon strogih mjera karantene.

- Pokazuje se porast novih slučajeva zaraze koronavirusom zbog toga što je naše testiranje toliko masovno i tako dobro, daleko veće i bolje nego li i u jednoj drugoj zemlji, naveo je američki predsjednik u tvitu.

- Ima i velikih vijesti, no još bolje su vijesti da je broj umrlih, i postotak umrlih, u padu, dodao je.
Jučer kasno navečer SAD je bilježio 55.274 slučaja novozaraženih koronavirusom, nadmašivši dnevni rekord zaraze od 54.771, koliko je 19. lipnja zabilježio Brazil.

Val novih zaraza koronavirusom natjerao je neke guvernere da zaustave ili uspore planove otvaranja njihovih država nakon mjeseci striktnih mjera karantene, kao i da zatvore plaže i otkažu vatromete predviđenih uz proslavu Dana neovisnosti 4. srpnja.

Sjedinjene Države sada bilježe skoro 129.999 umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom, što je skoro četvrtina ukupnog broja umrlih u svijetu.

Više od 10,89 milijuna ljudi u svijetu zarazeno je koronavirusom, a 520,066 ih je umrlo, brojke su kojima raspolaže Reuters. Samo Sjedinjene Države zabilježile su 2,76 milijuna slučajeva zaraze.

Pandemija je zabilježena u više od 120 zemalja i teritorija otkako su se krajem prošle godine prvi slučajevi pojavili u Kini.