OPG certifikat - pun pogodak za poljoprivrednike i kupce

Čakovečka gradska tržnica bogata je voćem i povrćem domaćih proizvođača. Svake godine tu je i sve više certificiranih OPG-ova. Ove godine za izvornost proizvoda certifikate je dobilo njih 43.

Paprika, rajčica, mrkva, salata i ostalo povrće uzgojeno na domaćem polju najviše se prodaju. Kupci pomno odabiru zdrave proizvode certificiranih međimurskih OPG-ova. Na čakovečkoj tržnici takvih je više od polovine, i broj sve više raste.

- Posebno povjerenstvo koje svake godine obilazi sve njih utvrđuje na licu mjesta da se oni time bave, da imaju poljoprivredno zemljište odnosno da zaista imaju sve uvjete da se može garantirati da je to od doma proizvedeno, kaže Ivica Perhoč, direktor GKP Čakom.

Na nešto više od hektar zemljišta razno povrće uzgaja gospođa Marija Belalov. Ona i suprug sve rade ručno, ne tretiraju proizvode pesticidima, pa je i prodaja zato dobra.

- Uvijek sam zadovoljna. Sad kad je bila korona, ja sam sve proizvode prodala zahvaljujući zetu koji je stavio to na internet, sve presadnice od doma. Već do 5. svibnja sam sve prodala i zadovoljna sam, kaže gospođa Belalov.

I razne starinske sorte rajčice i paprike iz Belice mirisom i bojom  privlače kupce. Na čakovečkoj tržnici doista svega ima u izobilju, a najvažnije je to da se zna podrijetlo proizvoda.