Ekološki uzgajivači oraha: Smanjenje poticaja nije pravedno

U Hrvatskoj posljednjih godina bujaju površine pod ekološkim orasima. Zastupljeni su na više od 8.000 hektara. Nije tajna da su nekim vlasnicima mamac bile izdašne potpore od 5.000 kuna po hektaru koje je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo prepoloviti.

Ovo su samo neki od ekoloških nasada oraha na Bilogori koji ovako izgledaju već niz godina i toliko se sporo razvijaju da je pitanje za koliko će godina napokon početi davati urod.

- Zna se kakvi su voćarski položaji. Nažalost, danas imamo situaciju da ti položaji nisu birani i nisu uopće prilagođeni voćnim sadnicama i da, naprosto su rekli sađeni su na brzinu i ad hoc. Zbog čega, u to nećemo ulaziti, to je svakako odgovornost svakog pojedinca, rekla je Grozdana Grubišić Popović iz Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu poljoprivrede procijenili su kako su dosadašnje potpore za ekološki uzgoj oraha i lješnjaka nerealno visoke u odnosu na uvjete uzgoja ostalih voćarskih kultura i zbog toga ih prepolovili.

Koliko su se neki pomamili za izdašnim poticajima može se vidjeti i na nekad velikim ratarskim površinama.

Dio ekoloških uzgajivača oraha smatra kako smanjenje poticaja nije pravedno već je trebalo raditi češće kontrole i uskratiti poticaje onima koji su svjesno radili protivno pravilima.