Koronavirus, potres - kako je kriza utjecala na dionice?

Epidemija, sa svojim usponima i padovima, utječe i na Zagrebačku burzu. Padale su cijene dionica kako je epidemija jačala, a rasle kako je slabjela. Situacija se stabilizira, ali neizvjesnost je itekako prisutna. No analitičari tvrde da su kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi, pa čak i one turističke, prilično otporne na krizu.

Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi padale su svaki put kada bi porastao broj zaraženih. Međutim, trgovalo se mnogo, pogotovo u ožujku i travnju, više nego posljednjih 5-6 godina.

- Po tom velikom broju transakcija može se vidjeti da neki investitori i u razdoblju vrlo snažne krize vide investicijske prilike na burzi, jer očito tim padom cijena su neka izdanja postala puno atraktivnija, kazala je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Unatoč padu cijena, dionice najvećih domaćih tvrtki, izlistanih na Burzi, bez većih su teškoća izdržale dosadašnju krizu, kažu analitičari, te pokazale da su dovoljno otporne i dobro kapitalizirane.

- Zasad nijedna domaća kompanija nije imala velikih problema zbog korone i nijedna kompanija nije objavila stečaj, što recimo nije bio slučaj na stranim burzama, rekao je Danijel Delač, član Uprave InterCapitala.

Iako će najveće hotelske kompanije ove godine, prema predviđanjima, ostvariti samo trećinu prošlogodišnjih prihoda, ni one ne bi trebale imati dramatičnih problema.

U nepredvidivoj godini kao što je ova, s koronavirusom i potresom, neizvjesnost još donose i parlamentarni izbori.

- Za trgovinu na Burzi najviše odgovara period neposredno nakon izbora, kada se formira Vlada i počnu se pokretati nove stvari, kaže Gažić.

Tako bi jesen na Zagrebačkoj burzi, dodaje Ivana Gažić, mogla biti još aktivnija. A do tada će stići i rezultati poslovanja tvrtki za drugo tromjesečje, proći će i glavna turistička sezona pa će se preciznije znati koliku je štetu ova kriza zaista prouzročila hrvatskim kompanijama.