U Požegi još 13 pozitivnih na koronavirus

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije večeras je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je rečeno kako su obrađena još 94 uzorka od kojih je 13 bilo pozitivno. Aktivnih slučajeva u toj županiji je 58.

Nastavlja se obrada uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Požegi te će novi rezultati biti objavljeni tijekom idućeg dana, najavljeno je na konferenciji.

U samoizolaciji se trenutačno nalaze 422 osobe. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba, ukupno je testirano preko 2000 osoba.

- Još uvijek nisu poznati rezultati svih uzoraka na koronavirus koji su u petak uzeti od rekordnog broja građana Požeško-slavonske županije, njih više od 250,  potvrdio je epidemiolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo Ante Vitalia

- Ono što je nama bitno s epidemiološke strane je da znamo sve kontakte zaraženih osoba te tako znamo da se 37 osoba zarazilo  od  jedne obitelji, odnosno od dviju osoba koje su došle iz inozemstva, rekao je Vitalia.  Riječ je o dvjema osobama, povratnicima iz  Njemačke. Dodao je da je jedna zaražena osoba povezana s noćnim klubovima u Zagrebu, a tri slučaja s jednom svadbom na području grada Zagreba.

Potvrdio je i kako je veći broj djelatnika jednog trgovačkog centra iz Požege u samoizloaciji, a nekoliko osoba iz centra je pozitivno. S tim u svezi donesena je odluka o zatvaranju toga centra na 15 dana, rekao je.

Župan Alojz Tomašević apelirao je građanima da se pridržavaju preporuka jer samo tako se može smanjiti rizik širenja epidemije. Također je naglasio da je županijski Stožer civilne zaštite jedini službeni izvor svih informacija vezanih za COVID-19, kao i epidemiolog Ante Vitalia koji provodi evidenciju svih kontakata i suspektih osoba zajedno s Općom županijskom bolnicom Požega koji obavljaju testiranja uzoraka.