Slavonski Brod novo je žarište, izvor zaraze je svadba u Zagrebu

Novo žarište zaraze koronavirusom je Slavonski Brod. Stožer Brodsko-posavske županije na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio je da je na tom području 10 novozaraženih. Osam njih zarazilo se na svadbi koja je održana u Zagrebu. Od ukupnog broja oboljelih - troje je medicinskih djelatnika na liječenju, a njih oko 60 u samoizolaciji.

Koronavirus - najnoviji podaci

- Od tih deset novozaraženih, osam je s privatnog događaja u Zagrebu, a preostala dva nisu povezana s tim događajem i za sada je u tijeku epidemiološka obrada. Nismo mogli od sinoć do jutros u epidemiološkoj obradi decidirano zaključiti o čemu se radi. Dolazi u obzir i lokalna transmisija, rekao je Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Dodao je da se očekuju rezultati novih uzetih briseva, ali i nekih nalaza od prekjučer.

- Epidemiolozi su utvrdili ukupno 26 novopozitivnih na koronavirus upravo s proslave vjenčanja u Zagrebu. Ti su se ljudi iz Zagreba vratili svojim kućama pa novopozitivnih ima diljem Hrvatske. Na svadbi je bilo i troje djelatnika slavonskobrodske bolnice tako da je sada u izolaciji 32-oje djelatnika koji su bili njihovi direktni kontakti. Ukupno je 60 do 80 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji tako da će bit potrebna reorganizacija, javlja naša reporterka Marija Matoš.

Novooboljeli su mahom mlađe osobe koje su ili asimptomatske ili su razvile blaže oblike bolesti. U brodskoj bolnici liječi se tek jedna osoba za koju se sumnja da ima COVID-19. Riječ je o starijoj osobi u desetom desetljeću života.

Zbog iste svadbe u Zagrebu, na kojoj je zaraženo 26 osoba - virus pleše u nekoliko županija: Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj. U Dubrovniku je 7 novooboljelih.