Glasanje dijaspore u 42 države

Izbori za Hrvatski sabor počeli su u Australiji sinoć u 23 sata prema hrvatskom vremenu jer se u drugim zemljama glasuje danas i sutra. Prva su otvorena biračka mjesta u Australiji. Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu.

Glasa se u 42 strane zemlje - u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima. U Njemačkoj je tako 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Kanadi itd.. Pripadnici Hrvatske vojske u misijama glasuju u Afganistanu, Poljskoj i na Kosovu. Najveći broj biračkih mjesta otvoren je u BiH. Registriralo se 96. 500 birača, od toga 50 tisuća u Mostaru.

U Sjedinjenim Američkim Državama glasuje se u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, te konzularnim predstavništvima u New Yorku, Chicagu i Los Angelesu. Izbori protječu bez problema, a zbog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti koji se danas obilježava u SAD-u sutra se očekuje veća izlasnost.

Usporedbe radi, u drugom krugu prošlih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj  u Sjedinjenim Državama glasovalo je oko 400 birača. Na svim biračkim mjestima osigurane su mjere  zdravstvene sigurnosti zbog pandemije koronavirusa: maske, dezinficijensi i držanje razmaka.

U ponoć je počela izborna šutnja i trajat će sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati. Pravo glasa na izborima ima ukupno 3.859.481 osoba.