Kroz Resnik će ovaj vikend proći 10 tisuća putnika

Ovaj vikend kroz splitsku zračnu luku proći će deset tisuća putnika - što je ovogodišnji rekord. Sletjet će i poletjeti stotinjak zrakoplova.

Popravit će to siromašni turistički promet srednje Dalmacije najviše ovisan o avio-gostima, a koji je prvih dana srpnja na samo 20 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

Nekad se pri dolasku u Dalmaciju turistima dijelila lavanda, a sada zaštitne maske. Srećom, samo kao suvenir u godini pandemije.

Status Dalmacije i Hrvatske kao sigurnih destinacija nije poljuljan.

- Bila sam ovdje mnogo puta jer mi je i majka tu često i osjećam se sigurno, govori Anastasia iz Finske.

- Sigurno je, osjećam se isto kao i kod kuće, naglasio je Karel iz Češke.

- Ovo je lijepa promocija TZ Splitsko-dalmatinske županije.Ovaj vikend tisuću maski s logom turističke zajednice i idući vikend isto tisuću. Podijelit ćemo to našim gostima. Sigurni smo, ali cilj nam je da se gosti osjećaju još sigurnije, istaknula je Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela.

Turistička srednja Dalmacija ipak se budi, čak je i Makarska dogurala do 3 tisuće gostiju. Najbolje je trenutačno popunjen privatni smještaj na Čiovu, više od 40 posto u odnosu na lani, a na začelju su Split i grad Hvar isključivo kao avio-destinacije. Ovaj je vikend zračna luka u Resniku prometovala kao Zagreb i Dubrovnik skupa pa se možda i u našim turističkim metropolama stvari napokon promijene.

- S obzirom na to da smo u četvrtom mjesecu imali 6 putnika, u petom 2700, šestom 26 tisuća, ovo samo što sad imamo u dva dana preko 10 tisuća govori koliko je razlika u onom razdoblju i ovome koje je ispred nas, istaknuo je Mate Melvan, Zračna luka Split.

Za Split ovaj vikend leti 26 prijevoznika, povezan je s 38 destinacija. Iako sve to zvuči odlično, riječ je samo o oko 20 posto prošlogodišnjeg prometa prvog vikenda u srpnju.