Kuba uspjela ograničiti širenje zaraze

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su posljednja 24 sata bila rekordna po broju zaraženih u svijetu od početka panemije - s 212 tisuća 326 novih slučajeva.

WHO bilježi najveći dnevni porast zaraženih koronavirusom na svijetu

Uz Sjedinjene Države - Latinska Amerika trenutačno je najveće svjetsko žarište pandemije izazvane koronavirusom.

Ipak, karipska, komunistička, otočna država Kuba uspjela je, prema službenim podacima, ograničiti širenje zaraze, i to unatoč manjku novca, lijekova i zdravstvene opreme. Zemlja se polako vraća u "normalnost" koja je za Kubance ionako bila puna poteškoća.  

Oživio je kubanski glavni grad nakon što ga je gotovo tri mjeseca pokorena držao koronavirus.

- Kuba je sunce, palme i plaže. Osjećamo se dobro jer je to naše. Svijet ne može biti paraliziran, sve će se pomalo pokrenuti, rekao je  Rey Valdez iz Havane.

Havana je ipak neuobičajeno mirna. Nema turista, a domaći su opterećeni nestašicom hrane i osnovnih potrepština. Sate provode u redovima čekajući da ponešto kupe.

Nelson Piloto poslušao je preporuku vlasti da se proizvodi više vlastite hrane, gdje god, od dvorišta do balkona.

- Posadio sam manioku, kukuruz, luk, češnjak i poriluk, rekao je.

Za oko 2 milijuna i 200 tisuća stanovnika Havane život će se vraćati u fazama.

- Ne može biti kao prije, ali sretna sam jer mogu na plažu, u šetnju s djecom, doduše oprezno, primjenjujući mjere koje su preporučili, naglašava Yajaira  Pulido iz Havane.

Socijalna distanca i zaštitna maska na licu obvezni su. Gradom ponovno vozi javni i taksi prijevoz, plaže i rekreacijski centri su otvoreni. Sada mogu jesti i popiti piće vani.

- Nismo uspjeli kupiti veće količine namirnica. Počet ćemo s onim što možemo. Pružit ćemo osnovnu uslugu, a ljudi će moći sjesti i uživati u moru i zalasku sunca, govori Mercedes Gonzales, vlasnica restorana u Havani.

- Zbog pandemije smo tako dugo bili zatvoreni u kući, a i sada se bojimo da se ne zarazimo. Živimo u prizemlju gdje je slaba cirkulacija zraka pa je izlazak na more veoma dobra promjena, kazao je Carlos Luis Gonzales iz Havane.

Na Kubi je od koronavirusne bolesti oboljelo ukupno malo više od 2 tisuće 300 ljudi, umrlo je 86. Vrhunac pandemije ondje je bio potkraj travnja.

- Potrebna je disciplina, situaciju moramo držati pod kontrolom, ublažavanje mjera mora biti strogo i postupno. U stanju smo pravodobno otkriti izbijanje zaraze i suzbiti je prije nego što eskalira, istaknuo je Miguel Diaz-Canel, kubanski predsjednik.

Komunističke vlasti upozoravaju da otok očekuju krizne godine. Potonuće turizma, jednog od ključnih izvora prihoda, više od svega pogađa kubansko gospodarstvo.