Optimizam za nautički turizam

Može li nautički turizam, s obzirom na svoj izolacijski karakter, odigrati važnu ulogu ove sezone? Dok se marine na jugu tek pripremaju za zamah jer ovise o aviolinijama, neke sjevernije već su dostigle 50 posto lanjskog prometa. A zbog situacije u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, zemljama koje su njihova uobičajena odredišta, mnoge su luksuzne megajahte na našem Jadranu.

U dubrovačkoj ACI marini, gdje su tek u lipnju počeli bilježiti najave dolazaka, optimizam raste s porastom broja zračnih linija za Dubrovnik.

- Budimo se polako, stranci dolaze, znači imamo dnevne tranzite što je vrlo bitno i polako se i financijski oporavljamo - kaže Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

Čarterske kompanije provode sigurnosne pripreme za dane i tjedne koji slijede. Nadaju se da će ostvariti 30-ak posto prošlogodišnjeg prometa.

- Neki nam brodovi isplovljavaju sljedeću nedjelju, imamo i dosta rezervacija, bit će nešto posla ovdje. To nije onoliko koliko želimo, ali je bar nešto - kaže Keith Owen Harvey, voditelj Sunsaila Dubrovnik
U sjevernijim je marinama situacija bolja. Iako nitko ne voli prognozirati, u ACI-ju se nadaju dobrim konačnim rezultatima.

- Mislim da sve iznad 50% u usporedbi s prošlom godinom bi zadovoljilo. S obzirom da smo prije dva mjeseca pričali o potpuno zaustavljenom gospodarstvu, danas pričamo o brojkama koje su na razini između 30 i 50% onoga što smo imali prethodne godine - objašnjava Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

A posebnu pozornost duž Jadrana privlače megajahte, duge čak do 140 metara. Iako je i njih malo manje nego inače, dulje ostaju u lukama.

- To je po mom mišljenju trenutno čak najprofitabilniji segment nautičkog turizma. Mi prvenstveno tu gledamo na zaradu koju država ostvaruje od ubiranja poreza na čartere koji iznosi 13% njihovog tjednog najma. To su iznosi koji idu stotine tisuća eura - kaže Dorijan Dujmić, direktor BWA Yachting Hrvatska.

Budući da je boravak na plovilu jedna vrsta izolacije, nautički bi turizam ove godine mogao imati vrlo važnu ulogu. No, i to će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi.