Vučić u čestitki Plenkoviću izrazio uvjerenost o unapređenju odnosa

Stižu reakcije Europe i svijeta na hrvatske izbore. Slovenski premijer Janez Janša čestitao je Andreju Plenkoviću i HDZ-u pobjedu na parlamentarnim izborima, dok je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u čestitki izrazio uvjerenost o unapređenju odnosa dviju zemalja.

- Čestitam Andreju Plenkoviću i HDZ na uvjerljivoj pobjedi. Uvjeren sam da imamo prostora za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske, objavio je Vučić na službenom Twitteru.

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u nedjelju HDZ je osvojio 66 mandata, a istog dana Republičko izborno povjerenstvo u Beogradu objavilo je službene rezultate izbora u Srbiji, održanih 21. lipnja, i ponovljenog glasanja 1. srpnja, na kojima je Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila 188 od 250 madata u Skupštini Srbije.  

Među svjetskim komentarima Bavarski radio ističe da je u hrvatski parlament prvi put ušla zelena stranka. Moskovski Kommersant javlja da će se nova vlada usredotočiti na odnose s Europskom unijom, bez osobitih promjena za Rusiju koja pod sankcijama traži saveznike unutar Unije. Sarajevski Dnevni avaz spominje i rezultatske katastrofe nekoć popularnih gradonačelnika Bandića i Keruma.