SAD i Brazil najviše pogođeni koronavirusom, zabrinjava zapadni Balkan

U svijetu je prijavljeno više od 11 i pol milijuna slučajeva zaraze uzrokovane koronavirusom. Od posljedica je preminulo više od 530 tisuća osoba. Najviše su pogođeni Sjedinjene Američke Države i Brazil. Zabrinjavajući je i porast broja zaraženih u zemljama zapadnog Balkana.

Zbog porasta broja zaraženih u Srbiji, Grčka je zatvorila granice za državljane te zemlje. Zabrana ulaska trajat će najmanje 10 dana. U Beogradu, u kojem je proglašeno izvanredno stanje, od ponoći je obvezno nošenje maski u javnom prometu. Zbog velikog broja zaraženih, podiže se privremena bolnica za covid-19 s 500-tinjak ležaja.

Stanje nije dobro ni u Crnoj Gori. U 24 sata prijavljen je čak 61 slučaj zaraze. Vlasti razmišljaju o zatvaranju glavnog grada Podgorice kako se ne bi ugrozilo funkcioniranje zdravstvenog sustava.

- Od ponoći zatvara se granica s Novim Južnim Walesom. To sam dogovorio s tamošnjim premijerom. Složili smo se da je najbolje zatvoriti granicu, govori Daniel Andrews, premijer australske savezne države Viktorija.

U Viktoriji je zabilježeno rekordnih 127 slučajeva u protekla 24 sata, najviše u Melbourneu. Osobama koje su u izolaciji dostavljat će se hrana i biti osigurana medicinska skrb.

Sa 700.000 slučajeva zaraze Indija je od Rusije preuzela neslavno treće mjesto među najviše pogođenim zemljama na svijetu. U nekim bolnicama uspostavljena je videoveza kako bi se obitelji informirale o stanju oboljelih.

- Rodbina nije svjesna kakvo je stanje pacijenta stoga je najbolje da se oni osobno uvjere. Ovo je i svojevrsna psihoterapija koja smiruje pacijente, s njima se onda lakše surađuje, a i rodbina je zadovoljna, objašnjava Ritu Saxena, zamjenica ravnatelja bolnice u New Delhiju.

Iako Indija ulazi u novu fazu otvaranja gospodarstva, vlasti su odlučila da Taj Mahal, najpoznatija nacionalna turistička atrakcija, do daljnjega ostane otvoren.

Epidemija se ne smiruje ni u Iranu gdje je od jučer obvezno nošenje maski. Na dan se u prosjeku zarazi, prema službenim podacima, 2000 osoba.

Koronavirus i dalje hara Latinskom Amerikom. Zaraženih je gotovo 3 milijuna. Brazil je i dalje najviše pogođena zemlja s više od 1,6 milijuna potvrđenih slučajeva.

Pad broja zaraženih vidljiv je u Peruu i Argentini koji su uveli karantenu. Stručnjaci upozoravaju da te zemlje još nisu prošle vrhunac epidemije.