U Sloveniji 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata

U Sloveniji je u posljednja 24 sata provedeno 530 testiranja i potvrđeno 16 novozaraženih koronavirusom. Nema novih smrtnih slučajeva, objavila je slovenska vlada.

Broj potvrđenih infekcija od početka epidemije tako se povećao na 1716, aktivno je 195 slučajeva.

U bolnici je zbog bolesti COVID-19 trenutačno 11 ljudi, što je pet više nego prethodnog dana, objavilo je ministarstvo zdravstva, a broj umrlih među zaraženima od početka epidemije ostaje 111.

Epidemiologe posljednjih dana zabrinjava stanje u domu za starije i nemoćne u Vipavi. Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u petak među štićenicima i zaposlenicima te ustanove. 

Do nedjelje je zaraza bila potvrđena kod sedam zaposlenih i devet štićenika, od kojih su neki prevezeni u bolnicu. Ostali zaraženi su u karanteni ili samoizolaciji, a danas se nastavlja testiranje pa bi se broj inficiranih mogao i povećati, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji.

Mediji citiraju i neke od posljednjih izjava infektologinje Bojane Beović i premijera Janeza Janše koje sugeriraju da se planira daljnje pooštravanje epidemioloških mjera te nove restrikcije kako bi se uspostavila kontrola na novim žarištima zaraze.

Beović je, kako prenosi ljubljansko "Delo", iznijela mišljenje da bi kontrolu granice s Hrvatskom i restrikcije koje su stupile na snagu potkraj prošlog tjedna trebalo pojačati i tako smanjiti mogućnost unosa virusa iz  epidemiološki rizičnih država s crvene liste na Balkanu.