Leinert Novosel: Tri su čuda ovih izbora

Umjesto neizvjesnih izbora kakvi su se najavljivali, dogodilo se posve suprotno. HDZ je uvjerljivo pobijedio. Ostvarili su najbolji rezultat u posljednjih 20 godina i novu vladu, prema svemu sudeći, nećemo dugo čekati. Sa 66 osvojenih mandata Andrej Plenković lako će doći do "sigurnih" 76, dok je Restart koalicija, nakon osvojenog samo 41 mandata i povlačenja Davora Bernardića, spremna za "restart".

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti izjavila je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da je HDZ-ovoj pobjedi pomogao trenutak kada su se odlučili za izbore.

- Ljudi su se odlučili ostati na poznatom, sigurnom i vjerovati onome koji je trenutačno na vlasti. Nikakvi pokusi i nova rješenja se ne traže u razdobljima krize, nego se pokušava ići dalje uz rješavanje problema u hodu. HDZ je to izvrsno iskoristio i dobio nevjerojatan broj glasova. Ankete to nisu predvidjele, kazala je Leinert Novosel.

Smatra da su tri čuda ovih izbora. 

- Jedno pripada nevjerojatnim rezultatima anketa, drugo odličnim rezultatima HDZ-a, a treće je pojava nove platforme Možemo te uspjeh Mosta i Domovinskog pokreta. 

"Plenković ne  ovisi ni o kome jer ima 76 mandata"

Komunikacijski stručnjak Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti smatra da je ključno u jesen ući sa stabilnom većinom u parlamentu i vladom koja će moći reagirati na sve izazove koji nas čekaju - od koronakrize do gospodarske recesije ili krize koja se najavljuje. 

- Andrej Plenković ima odličnu situaciju što se tiče kombiniranja većine zato što ne mora pristati ni na kakve ucjene koje smo slušali od potencijalnih koalicijskih partnera, prije svega Domovinskog pokreta. On već ima 76 mandata i zato ne ovisi ni o kome, kazao je Skoko.

Naglasio je kako se može očekivati da će pojedini saborski zastupnici pristupati toj većini kada bude neko glasovanje o određenim temama.

- Mislim da sada Plenković nije u situaciji da moli nekoga, već će se jednostavno dogoditi da će dobiti bianco potporu sa sigurno više od 76 glasova koliko mu je potrebno.

Linert Novosel je kazala da je neke iznenadila velika popularnost HDZ-a te da se to dalo iščitati i na licima Miroslava Škore i Bože Petrova.

Skoko: Domovinski pokret će sebi morati odrediti novu svrhu postojanja

Skoko dodaje da Domovinski pokret može biti zadovoljan s toliko mandata jer su treća opcija u državi, ali da ih vladajući HDZ ne treba.

- S jedne strane su očekivali da će svoje mandate jako dobro unovčiti kroz pojedina ministarstva, javna poduzeća i slično. Sada jednostavno, svi oni koji su tome pretendirali, ostaju kratkih rukava. To je poseban izazov sada za Domovinski pokret - kako sačuvati svoju popularnost i svoje saborske zastupnike od osipanja. Morat će odrediti sami sebi novu svrhu postojanja, kazao je Skoko.

"SDP će  morati redefinirati identitet, poruke koje šalju i trebaju jasnu strategiju"

Govoreći o situaciji u SDP-u, istaknuo je da nije riječ ondje samo o Davoru Bernardiću, iako je, kako kaže, on bio kandidat za premijera već da SDP ima strukturne promjene koje dolaze još iz razdoblja Zorana Milanovića, ali da se nikada njima nisu pozabavil. 

- Gurali su probleme pod tepih, a nezadovoljstvo je raslo. Ako se SDP želi ponovno vratiti u velikom stilu na političku scenu, oni moraju redefinirati svoj identitet, moraju imati jasnu strategiju, moraju redefinirati poruke s kojima idu. S ovakvim pogledom u prošlost, negativizmom, kritiziranjem HDZ-a, a da pritom nemaju vlastitu viziju i tim, jednostavno ne mogu motivirati birače. Osim toga, otvorili su prostor za Možemo, kao jednoj modernoj ljevici, rekao je Skoko.

"Platforma Možemo nastala je iz nezadovoljstva situacijom u Zagrebu"

Osvrćući se na rezultate platforme Možemo Leinert Novosel je kazala da tu opciju čine mladi obrazovani ljudi, koji imaju itekakvog aktivističkog iskustva te da su došli u političku poziciju s koje imaju moć. 

- Oni su nastali iz nezadovoljstva situacijom u Zagrebu. To je bio taj motiv i djelovanje koje ih je izbacilo na površinu, dodaje.

Skoko pak smatra da će ovaj saziv Sabora biti daleko kvalitetniji, pa možda čak i intelektualno moćniji od onih prethodnih.

- Dolaskom novih ljudi doći će do nove kvalitete. Drago mi je da su iz Sabora otišli neki populisti čija se politika svodila na doskočice i zarade svojih pet minuta u Dnevniku. Za očekivati je da ćemo dobiti jednu kvalitetniju politiku, dodao je.