Rusija gradi rovove oko sibirskog sela da ojača karantenu

Ruske vlasti iskopale su jarke oko zabačenog sibirskog sela kako bi ojačali karantenu, budući da su se deseci stanovnika zarazili koronavirusom tijekom tradicionalnom šamanskog rituala.

Selo Šuluta koje se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Bajkalskog jezera u sibirskoj regiji Burjatiji, ima 390 stanovnika, a kod njih 37 potvrđena je zaraza koronavirusom.

- Vjeruje se da je još 95 ljudi zaraženo jer su bili u kontaktu s oboljelima pa se i od njih traži da budu u karanteni, rekao je dužnosnik lokalne vlasti Ivan Alkhejev.

Po njegovim riječima stanovnici su se zarazili jer su sudjelovali 10. lipnja u šamanskom ritualu koji je izvela zaražena žena.

Rovovi oko Šulute iskopani su 29. lipnja kako bi se spriječio dolazak turista iz obližnjeg sela u nacionalnom parku Tunka i općenito da se smanji kretanje lokalnih stanovnika, a neki od njih ne poštuju naredbu o samoizolaciji.

- Ne mogu vjerovati! Barem bih trebala imati neke simptome, a nemam nijedan, rekla je za lokalnu televiziju Engelsina Šabojeva koja je bila pozitivna na testu.

Ni Svetlana Šaglanova kojoj je suprug preminuo, a bio je testiran i pozitivan na virus, ne priznaje izrečenu dijagnozu.

- Napisali su da je umro od virusa, ali to nije istina, imao je udar, kaže.

Ruska agencija za sigurnost Rospotrebnadzor kaže da oni koji sudjeluju u šamanskom ritualu, iako je to javno zabranjeno, mogu platiti globu.

Jedina cesta koja vodi do sela sada je prekinuta jarcima i nadziru je ophodnje lokalnih dužnosnika te ruske nacionalne straže koje dopuštaju prolaz samo kolima hitne pomoći i dostavi hrane.

Rusija je službeno četvrta država na svijetu s najviše zaraženih Covidom-19. U ponedjeljak je broj zaraženih 687.862.