Bivšem direktoru Kamenskog uvjetna kazna za subvencijsku prevaru

Bivši direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko Damir Rihtarić nepravomoćno je osuđen na godinu dana uvjetno uz trogodišnji rok kušnje zbog nenamjenskog trošenja 5,2 milijuna kuna državne potpore.

Rihtarića je optužnica teretila da je od 19. prosinca 2008. do 27. siječnja 2010. godine, najprije kao direktor, a potom kao predsjednik uprave Kamenskog, nenamjenski trošio subvencije koje je tvrtka dobila od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za projekt poticanja proizvodnje.

Prema navodima iz optužnice, Kamensko je bespovratno dobilo 5,9 milijuna kuna, dok je Rihtarić od tog iznosa za tekuće poslovanje tvrtke iskoristio 3,9 milijuna kuna, a što nije bilo obuhvaćeno subvencijom. Rihtarić je taj novac iskoristio za kupnju materijala koji je koristio za poslovanje Kamenskog, što je tužiteljstvo ocijenilo kao pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi subvencijskom prevarom.

Rihtarić je u svojoj obrani odbacio krivnju navodeći da je on postao direktor Kamenskog krajem 2007. te da je na toj dužnosti bio do siječnja 2009. kada je imenovan predsjednikom Uprave.

- Izvješća o trošenju sredstava koje smo dobili od resornog ministarstva radile su stručne službe, a u njima se nalazi samo djelomičan prikaz stanja o čemu sam tek površno izvještavan. Ni u jednom trenutku nisam imao namjeru nenamjenski trošiti osigurana sredstva, a kamoli oštetiti državni proračun, kazao je Rihtarić u svoju obranu.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda Rihtarić mora platiti i troškove financijsko-knjigovodstvenog vještačenja u iznosu od 78.278 kuna.