Za Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu više od 62 milijuna kn

Za Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu, što među ostalim uključuje nadogradnju i opremanje Medicinske škole u Bjelovaru, osigurano je više od 62 milijuna kuna, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u toj školi.

Tim se novcem financira i razvoj novih programa i zanimanja, usavršavanje djelatnika i mentora te promidžba strukovnih zanimanja.

Uz dosad osiguranih 33,5 milijuna kuna, prošloga tjedna potpisan je ugovor za dodatnih 29 milijuna kuna nepovratnog novca iz EU fondova, rečeno je u Medicinskoj školi, kojoj će se dograditi površina od 2.000 metara četvornih, gdje će među ostalim biti osam kabineta, dva laboratorija i dvije specijalizirane učionice.

Na konferenciji za novinare bili su ravnateljica Biljana Balenović, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednica Školskog odbora Snježana Pašalić.

Za nadogradnju je dobivena građevinska dozvola, a uskoro se očekuje i raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova.

Osim građevinskih radova, projekt obuhvaća i razvoj novih zanimanja kojih dosad u Hrvatskoj nije bilo, poput njegovateljica i medicinskih sestara za palijativnu skrb. Tu su i zanimanja poput dentalnog specijalista namijenjenog nastavku obrazovanja dentalnog tehničara.

Kako bi učenici i odrasli polaznici centra imali dostupna najnovija znanja i metode u struci, odgojno-obrazovni djelatnici i mentori kroz projekt će se usavršavati u strukovnim digitalnim kompetencijama na najnovijoj opremi.

Bit će to prilika i za oko 400 učenika Medicinske škole da uspostave kontakt s poslodavcima, dodatno se educiraju, usavršavaju svoje znanje i budu kompetentni na tržištu rada.

Pozornost će se usmjeriti i na promidžbu strukovnog obrazovanja kroz natjecanja u struci za srednjoškolska zanimanja i međunarodna natjecanja.

Tim projektom Medicinska škola u Bjelovaru upotpunjuje svoj status centrom kompetentnosti, a preko projekta je osigurano i sufinanciranje plaća, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.