Fond: Centar Kaštijun radi po ekološkim standardima

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Siniša Kukić u utorak je s istarskim županom Fabriziom Radinom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem obišao centar za gospodarenje otpadom Kaštijun te istaknuo kako se u Istri primjenjuju visoki standardi u gospodarenju otpadom.

- Istra je, upravo zahvaljujući centru Kaštijun, među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom. Usprkos svim početnim izazovima u radu, centar je izgrađen i radi sukladno svim pravilima struke i dobivenim dozvolama, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.

Fond je u priopćenju istaknuo kako je Kukić upoznat da je prošlo ljeto povremeno dolazilo do pojave neugodnih mirisa, što nije bilo ugodno za građane koji žive u blizini.

Objasnio je da uzrok tome nije loša tehnologija niti nestručno upravljanje centrom nego povećane količine otpada do kojih je došlo zbog velikog broja turista, a koje su premašivale količine za koje je centar prvotno dimenzioniran.

- Uz tako velike količine otpada te izrazito visoke ljetne temperature, nije bilo moguće provesti do kraja proces stabilizacije otpada što je, na žalost, rezultiralo tim neugodnim mirisima, rekao je Kukić.

Kako bi se to riješilo, Fond i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurali su dodatnih 12,6 milijuna kuna te su pri kraju radovi na optimizaciji centra. Izgrađena su dva dodatna boksa za sušenje što će omogućiti duže vrijeme bio-sušenja i bolju inertizaciju otpada prije samog odlaganja.

Istarski župan Fabrizio Radin izrazio je zadovoljstvo današnjim radnim sastankom s direktorom Fonda i obilaskom postrojenja.

- Imali smo priliku uvjeriti se u stanje poduzetih radova na optimizaciji pogona te ukazati na probleme u zbrinjavanju goriva iz otpada. Nastavljamo intenzivnu suradnju na razini Istarske županije, istarskih jedinica lokalne samouprave i Fonda po pitanju Kaštijuna i novog sustava gospodarenja otpadom, izjavio je istarski župan.

Direktor Kukić je rekao kako će radovi na optimizaciji centra dodatno unaprijediti kvalitetu njegovog rada te je uvjeren da će Kaštijun biti pokazan primjer dobre prakse kako trebaju funkcionirati svi budući centri koji se grade ili će se graditi u Hrvatskoj.

- Inače za projekte izgradnje centara za gospodarenje otpadom su Hrvatskoj odobrena sredstva iz europskog Kohezijskog fonda što samo dokazuje da kad je u pitanju gospodarenje otpadom, bez obzira na sve dosadašnje izazove, idemo u dobrom smjeru, zaključio je Kukić.