Rokovi i procedure nakon izbora

Koliko ćemo čekati do formiranja nove vlade, ovisi o datumu objave službenih rezultata izbora, prije kojeg predsjednik Republike ne može dati mandat Andreju Plenkoviću.

Kako će izgledati nova vlada?
Pupovac "ne može" odgovoriti bi li pristao biti ministar
Plenković: Nemamo puno vremena za slavlje
Deseti saziv Sabora mogao bi biti i najzanimljiviji dosad
Otvoreno: Prepirke Bačića, Raspudića, Hasanbegovića, Radina...


Ni nakon proslave pobjede HDZ-a i postizanja dogovora o 76 potpisa koji čine većinu izbori još nisu završeni. Ponovit će se u 8. izbornoj jedinici, na biračkom mjestu u Raši u nedjelju, 12. srpnja. Tek nakon toga nazire se datum objave konačnih rezultata.

- Moramo računati na dodatni rok za prigovor, to su još 2 dana, to je 15. srpanj i onda, ovisno o tome hoće li biti prigovora ili neće i hoće li biti žalbe na Ustavni sud, ukoliko bi bilo slučajno žalbe na Ustavni sud, onda bi to bilo negdje u tjednu iza 18. srpnja, rekla je Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a.

U tom slučaju, najvjerojatniji mogući datum objave konačnih rezultata je 22. srpnja. Tada bi mogao početi teći rok od 20 dana u kojem predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu Sabora, koja bi se teoretski mogla održati potkraj srpnja ili početkom kolovoza.

Vodit će je dosadašnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji izabrani zastupnik.

- Sabor se konstituira u trenutku kada se na sjednici izabere predsjednik Sabora na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina svih zastupnika, ali ako se to ne dogodi, naravno, na prvoj sjednici, onda se to može dogoditi na drugoj, trećoj i tako dalje, objašnjava doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković, Katedra za ustavno pravo Pravnoga fakulteta u Zagrebu.

Neovisno o roku za konstituiranje Sabora, počinje proces sastavljanja vlade. Prema Ustavu, predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja raspolaže povjerenjem većine zastupnika.

- On to utvrđuje na temelju raspodjele mjesta u Saboru i na temelju obavljenih konzultacija. Ne postoje ustavni rokovi u kojem, znači, roku predsjednik mora povjeriti mandat za sastav Vlade određenom zastupniku ili nekoj drugoj osobi. Ustav samo predviđa rokove u kojima se Vlada mora prezentirati Hrvatskom saboru i zatražiti njeno povjerenje, kaže Horvat Vuković.

A to podrazumijeva rok od 30 dana nakon što mandatar prihvati mandat za sastavljanje vlade. Nova vlada stupit će na dužnost kada joj povjerenje iskaže većina svih saborskih zastupnika.