Hoće li CRO kartica donijeti očekivane rezultate?

Na Jadranu se trenutačno odmara malo više od 50 tisuća domaćih turista. Vlada je i prije krize godinama pripremala projekt CRO kartica kako bi potaknula domaći turistički promet i potrošnju građana. No čini se da CRO kartica neće donijeti očekivane rezultate.

Epidemiološke mjere na svakom koraku. Suživot s koronavirusom se nastavlja. Ne odustaje se od započetih turističkih investicija i projekata pa je tako i Cro kartica krenula početkom srpnja.

- Prve dvije banke su potpisale ugovore i pokrenule, naravno mi uvijek zbog banaka recimo moramo čekati jer fizički ta kartica se otvara u banci kao i svaka druga kreditna kartica, tako da smo ovisini o potpisu ugovora s bankama, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Proširio se i broj usluga koje se karticom mogu platiti. 

- Nije samo za korištenje usluga u ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima, hotelima i kampovima već smo sad proširili to i na nautiku dakle i na privatni smještaj, paket-aranžmane u turističkim agencijama, dodao je ministar Cappelli.

Agencije, koje kao i ostatak turističkog sektora koriste Vladine potpore za plaće, pozdravljalju ovu odluku. No koliko poslodavaca će se ove godine odlučiti da putem Cro kartice nagradi svoje zaposlenike s dvije i pol tisuće kuna na koje pak tvrtka neće morati platiti porez državi?

- Ja sam uvijek za poširivanje neoporezivih naknada. Ovo nije nužno baš najgora ideja, ali možda je to ipak moglo biti bolje, možda su se jednostavno stvari mogle pojednostaviti, na kraju krajeva, to još nije niti zaživjelo i ne znamo gdje i kako će se to još zapravo moći korisiti, tako da nisam baš sretan s time, kaže Alan Sumina iz tvrtke Nanobit.

Čini se da neće biti mnogo sreće ni s planiranim utjecajem koje je kartica trebala imati na rast domaće turističke potrošnje.  

- Korona je tu uletila kao nekakv neplanirani faktor. Da se to nije dogodilo, vjerujem da bi projekt Cro kartice doživo onaj uspjeh koji je trebao doživjeti. Osobno ja bih bio puno sretniji da je na primjer do realizacije projekta došlo barem godinu dana ili godinu i pol ranije, rekao je Siniša Topalović, turistički konzultant, tvrtka Horwath HTL Hrvatska.

Srećom radi se o dugoročnom projektu koji bi sljedeće godine, oporavi li se gospodarstvo, ipak trebao doživjeti bolje dane.