Austrijski turizam u doba epidemije: Ljetovanje u Hrvatskoj?

Poput mnogih zemalja, i Austrija u posljednje vrijeme ima skok broja novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutačno je u toj zemlji oko 1.000 oboljelih, gotovo tri puta više nego prije dva tjedna. Naša je ekipa u Beču provjerila hoće li to utjecati na odluku mnogih Austrijanaca da i ove godine ljetuju u Hrvatskoj.

Stotinjak ljudi dnevno posljednjih se dana u Austriji zarazi koronavirusom, no to je i dalje 10 puta manje nego u najtežim danima epidemije. Najviše je oboljelih u Beču, čiji stanovnici pozdravljaju popuštanje preventivnih mjera.

Sveučilište u Beču provelo je opsežno testiranje na djeci, koja često imaju blage simptome, kako bi se utvrdilo jesu li najmlađi skriveni prijenosnici zaraze.

- Analiza više od 5.000 uzoraka pokazala je da u ovom periodu niske stope infekcije nema nepoznatih slučajeva među djecom, rekao je Michael Wagner, molekularni biolog, sveučilište u Beču.

Na listu destinacija u koje je najrizičnije putovati Austrija je stavila zemlje zapadnoga Balkana, zbog tamošnje zabrinjavajuće epidemiološke situacije.

Poput ostalih članica Europske unije Hrvatska je označena četvrtim, visokim stupnjem rizika za putovanje. No taj stupanj još uvijek ne uključuje restrikcije poput 14-dnevne karantene ili obveznog testiranja prilikom dolaska hrvatskih državljana u Austriju ili povratka Austrijanaca iz Hrvatske.

Nema, stoga, prepreka za dolazak na Jadran. Austrijanci su tradicionalno treći po brojnosti strani gosti u Hrvatskoj.

- Interes je jako veliki. U normalnim okolnostima Hrvatska je bila na drugom mjestu kao najtraženija destinacija, iza Italije. Ove godine u vrijeme krize, Hrvatska je na prvom mjestu u Austriji i računamo s time da ćemo ako sve bude u redu ostvariti do 30% rezultata od prošle godine, rekao je Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ-a u Austriji.

U predstavništvu naše turističke zajednice u Beču kažu da zasad nema otkazivanja rezervacija zbog porasta broja zaraženih u Hrvatskoj.