Tvrtke kojima u krizi izvoz raste i zapošljavaju radnike

Hrvatska je lani izvezla robe u vrijednosti od 15 milijardi eura. Ove godine, zbog smanjenih narudžbi i otežane isporuke, taj će iznos biti znatno manji. No ima i tvrtki kojima u krizi izvoz raste i zapošljavaju radnike. Čulo se to, uz ostalo, na konferenciji o izvozu u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Hrvatski izvoz unatoč pandemiji nije zamro i tegljači puni robe odlaze u svijet. ELKA je u lipnju izvezla čak 100 kamiona robe, a tvrtka ŽITO u inozemstvo svaki tjedan šalje njih oko 50. Kriza nije okrznula ni zagrebačku tvrtku Modepack, koja ambalažu za online prodaju izvozi na 25 tržišta.

- Rastemo 30% u protekla tri mjeseca i zaposlili smo 50% više djelatnika nego smo imali u veljači. Počeli smo izvoziti u Afriku i Južnu Ameriku, kazao je Jure Širić, Modepack, Zagreb.

Ni izvoz farmaceutskih proizvoda nije posustao pa riječka tvrtka bilježi dvoznamenkasti rast i izlazi na tržište Saudijske Arabije i Poljske.

Kriza je na koljena bacila automobilsku industriju pa posljedice trpe i naši izvoznici autodijelova.

- Mi očekujemo da ćemo ove godine imati pad prihoda od 25%, ali  smo zadržali sve kapacitete i ispunjavamo ugovorene narudžbe, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik.

A tu problema ima inovativna tvrtka Altpro, koja željezničke sigurnosne sustave ne može zbog krize izazvane koronavirusom isporučiti indijskom kupcu.

Poticaj bržem izvozu svakako su i povoljni zajmovi naše izvozne banke.

- Krenuli su novi krediti za likvidnost po modelu podjele rizika s poslovnim bankama, treba naglasiti kamatne stope od 0% i naše su kamatne stope isto vrlo atraktivne već od 1%, rekao je Vedran Jakšić, HBOR.

Izvoznici za brži oporavak mogu računati i na 10 milijardi eura zajmova i europske pomoći.

Više doznajte u videozapisu.