I dalje se ne zna uzrok pomora pčela u Međimurju

Prošlo je točno mjesec dana od masovnog pomora pčela u Međimurju. Županija je proglasila stanje prirodne katastrofe, sve su istražili policija i državno odvjetništvo, no do danas službenog odgovora na pitanje što je uzrokovalo trovanje 60 milijuna pčela - nema. Pčelari su ogorčeni, tvrde da će istinu, ako treba, doznati u inozemstvu...

Šezdeset milijuna mrtvih pčela, tisuću sto pedeset pustih košnica i višemilijunska šteta - posljedice su pomora pčela od Belice do Podturna.

- To su gubici koji se nedaju izračunati, i to nisu samo sad nego i iduće godine i još puno godina, kaže pčelar Antun Hruška.

Pomoć su obećali svi - od lokalne zajednice do države. Do danas - od nikoga nisu primili ni kune, a službeni se uzrok trovanja - ne zna - tvrde pčelari.

- Mi sad ne možemo naseliti te košnice s pčelama jer moramo znati idu li na spaljivanje ili možemo pčele naseliti unutra, kaže Željko Trupković iz Udruge međimurskih pčelara Agacija.

Županija je proglasila stanje prirodne nepogode, policija je provela očevid, inspekcija je uzorke poslala Centru za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić. Rezultati se još čekaju.   

Ivan Vučetić je dao drugom ovlaštenom laboratoriju koji je isto u Zagrebu da to napravi i po informacijama koje sam dobila nalazi bi trebali biti od tri do pet dana, rekla je Ana Pepelko iz Gardinovca.

A kako neslužbeno doznajemo nekoliko je međimurskih ratara moralo preorati svoje parcele jer su koristili insekticide za svoje poljoprivredne kulture u dozama većima i tri puta od dozvoljenih.

Pčelari se pitaju - hoće li i kada odgovarati te tko će provjeriti kvalitetu njihova meda. Boje se da i u njemu ima otrova.

- Veterinarska služba je uzela uzorke meda i voska iz košnica, ti se uzorci ne mogu pregledati na pesticide u Hrvatskoj i onda se pitam - kako mi pregledamo uvozni med iz Kine koji je zagađen i puno gorim pesticidima i kako je onda taj med siguran za naše potrošače, pita Željko Trupković iz Udruge međimurskih pčelara Agacija.

Ako se uzrok pomora ubrzo ne otkrije, pčelari će ispitivanje napraviti u inozemstvu.