"Pružimo ruke" - za obrazovanje i zapošljavanje

Bjelovarska socijalna zadruga "Pružimo ruke" niz godina organizira i obrazovanje teže zapošljivih skupina i potiče žensko poduzetništvo. Posljednjim europskim projektom "Korak naprijed-povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju" devet je žena obrazovno za posao cvjećarki-aranžerki.

Da je obrazovanje bilo uspješno i da je devet polaznica dobro ispeklo zanat svjedoče aranžmani koje su samostalno izradile i pokazale kreativnost. Vlatki Paukovac nije bio problem dolaziti na obrazovanje čak iz okolice Lipika. Sada namjerava otvoriti vlastitu cvjećarnicu.

- Puno pomaže. Imali smo divnu profesoricu koja nas je uvela u sve to tako da smo stekli neko novo znanje. Ja doduše imam dovoljno prakse, ali nikad nije dovoljno za nešto novo. Oduvijek sam to željela imati, da otvorim nešto svoje, tako da pružila mi se prilika sada, kazala je Vlatka.

Prilika je to i za lakše zapošljavanje jer onima kojima i nisu cvjetale ruže kad je riječ o zapošljavanju, aranžerski posao bit će upisan u radnu knjižicu. No, najvažnije je znanje koje traže poslodavci. Zbog velikog zanimanja ovo je drugi ciklus obrazovanja za cvjećare aranžere.

- Upravo zbog toga što smo imali jako velik interes za ovom edukacijom i, što se pokazalo vrlo bitnim, što smo vidjeli kroz praksu kada su nam djevojke išle na praktični rad ovakvog načina edukacije za cvjećare u okolici nema i nije često. Tek su se sada, unazad neko vrijeme počeli kroz projekte pojavljivati .Mi smo bili prva skupina koja je prošle godine krenula s tim, rekla je Mihaela Boltižar iz Socijalne zadruge "Pružimo ruke".

Europski projekt bjelovarske socijalne zadruge "Pružimo ruke" vrijedan je oko pola milijuna kuna. U obrazovanju iz poljoprivrede uspješno su se školovali povrtlari, a u planu je i edukacija voćara.