BiH: 26 uhićenih zbog krijumčarenja duhana, utajili 144 milijuna kuna

Policija u Bosni i Hercegovini uhitila je 26 osoba pod sumnjom za krijumčarenje duhanskih proizvoda kojim su državni proračun oštetili za protuvrijednost od čak 144 milijuna kuna, potvrđeno je iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

Kako je navedeno u priopćenju, u akciji pod kodnim nazivom "Delta", koja je provedena po nalogu Suda i Tužiteljstva, policijski istražitelji pretražili su 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom,  Mostaru i Tomislavgradu i pritom uhitili 26 osoba pod sumnjom da su počinile kazneno djelo organiziranog kriminala i nedopuštene trgovine visokotarfinom robom te za pranje novca.

Svi uhićeni su pod istragom Tužiteljstva BiH koje ih tereti da su organizirali kriminalnu skupinu koja je preprodavala duhan i cigarete bez plaćanja poreza i trošarina, čime su državni proračun oštetili za iznos od 36 milijuna konvertibilnih maraka.

Policajci su tijekom pretrage i uhićenja pronašli i zaplijenili strojeve za rezanje duhana, veću količinu duhana kao i više od 14 tisuća kutija cigareta, ali i dvije strojnice i streljivo. Pronašli su i zaplijenili i dokumentaciju koja dokazuje protuzakonite aktivnosti.