Porezno rasterećenje od iduće godine

Potvrđeno je da će prvi potez nove Vlade biti smanjenje poreza na dohodak. Radnicima je to važno jer se taj porez obračunava na njihove plaće. Smanjit će se stope s 36 na 30 posto te s 24 na 20 posto. To bi trebalo omogućiti da prosječna plaća u Hrvatskoj naraste za 270 kuna. Nove stope poreza na dohodak trebale bi se primjenjivati od početka iduće godine.

Od poreznog rasterećenja neće se odustati, kaže aktualni i vjerojatno budući ministar financija. Unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom.

- Situacija s proračunom je na tragu onoga što smo stavili u rebalans, ali ta slika nije baš nekakva sjajna. Nakon četiri godine uravnoteženog proračuna, za ovu godinu imat ćemo dosta veliki manjak, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Promjene će vjerojatno nastupiti od početka sljedeće godine, a u praksi bi trebale značiti sljedeće - onima koji zarađuju oko 4.500 tisuće kuna neto, plaća će porasti za 38 kuna, oni s prosječnom plaćom profitirat će za 270 kuna, 10-ak tisuća kuna neto plaće značit će porast od gotovo 400 kuna, dok će onima s visokim plaćama, ona narasti za gotovo 1.500 kuna. Naravno, uz uvjet da poslodavci smanjenje poreza pretoče u veće plaće.

- Smanjivanje poreza nažalost nije garancija da će neto plaće porasti. Zato što poslodavac, kao što neki nisu smanjivali cijene kad je PDV snižen, može korigirati bruto na niže, dodaje ministar Marić.

I poslodavci priznaju da nema koronavirusa, plaće bi sigurno povećali. No u ovim uvjetima to je upitno.

- Ta pomoć će opet ići u radničke prihode, a ne u nekakve prihode poslodavaca, jer profita nažalost u situaciji u kojoj smo sada mi se borimo da preživimo, da nemamo gubitke ili da su gubici što manji, a ne da zarađujemo nekakve velike profite, jer profita nažalost ima jako jako malo, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Stručnjaci ističu da je svako smanjenje poreza dobrodošlo, ali podsjećaju da je porez na dohodak prihod jedinica lokalne samouprave. Usporedbom s drugim zemljama pokazuju koliko su porezi kod nas zapravo visoki.

- Jedan direktor došao iz Bugarske u hrvatsku kompaniju. Tamo je imao 200.000 eura bruto plaću i 150.000 neto. Ovdje mu je s 200.000 palo na 70, 80 neto i čovjek je nakon nekoliko mjeseci pobjegao glavom bez obzira, rekao je Hrvoje Zgombić, porezni savjetnik.

Ističe da bi kod poreza na dohodak najbolje rješenje bila jedinstvena stopa.