Italija traži stroža pravila EU-a za ulazak državljana izvan bloka

Europska unija treba uvesti stroža zajednička pravila za ulazak državljana izvan bloka kako bi se smanjio rizik širenja koronavirusa, rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Speranza je zahtjev uputio nakon povećanja zaraza u Rimu povezanih s dolascima iz Bangladeša, zbog čega su obustavljeni letovi iz te zemlje na tjedan dana.

- Smatram da je primjereno razmotriti nove stroge mjere opreza za dolaske izvan područja EU-a i Schengena, rekao je Speranza.

Svoj zahtjev je iznio u pismu povjerenici Europske komisije za zdravlje Stelli Kyrakides i njemačkom ministru zdravstva Jensu Spahnu čija zemlja predsjeda EU-om.

Speranza kaže da je potrebna "veća koordinacija" među članicama EU-a kako bi bila učinkovitija u "suzbijanju širenja zaraza izvana".

Talijanski ministar rekao je da je od 274 ljudi, koji su u ponedjeljak sletjeli u Rim iz Dhake, njih 36 bilo pozitivno na koronavirus, a čekaju se rezultati testiranja još njih 160.

U međuvremenu je povjerenik za zdravstvo u Laciju rekao da su danas u zračnoj luci u Rimu presreli 135 ljudi s leta iz Katara jer su svoje putovanje započeli u Dhaki. Njih 100 je testirano na koronavirus, a jedna trudnica je prevezena u bolnicu, objavio je Alessio D'Amato na Facebooku.

Italija će pratiti otpadne vode radi ranog upozorenja na novi val koronavirusa

Italija planira pratiti otpadne vode diljem zemlje radi mogućeg ranog upozorenja na novi val širenja koronavirusa, objavio je Nacionalni zdravstveni institut (ISS).

Praćenje otpadnih voda fokusirat će se na prioritetna područja poput turističkih odmarališta u prvoj fazi ovaj mjesec. U listopadu će se početi širiti na sve talijanske gradove.

Prošli mjesec je ISS objavio da su znanstvenici pronašli tragove koronavirusa u otpadnim vodama Milana i Torina u prosincu 2019., sugerirajući da je covid-19 cirkulirao u sjevernoj Italiji i prije nego što je Kina potvrdila prve slučajeve zaraze.

Istraživanja u Nizozemskoj, Francuskoj i Australiji također su otkrila tragove koronavirusa u kanalizaciji pa su mnoge zemlje počele analizirati otpadne vode radi praćenja bolesti.