Koje će biti prve odluke nove Vlade Andreja Plenkovića?

Kad možemo očekivati novu Vladu i kakvog će biti sastava? Koji ministri ostaju, a koji će dobiti nasljednike u resorima? Hoće li u Vladi biti predstavnici manjina? Koje bi mogle biti prve odluke nove Vlade Andreja Plenkovića?

O političkoj situaciji nakon izbora govorili su u emisiji U mreži Prvog potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i saborski zastupnik Furio Radin.

Butković je rekao da nakon što se u nedjelju ponove izbori u Raši u četvrtak će imati konačne rezultate izbora, nakon toga teku rokovi za žalbu 48 sati.

- Dvadeset dana teče rok za konstituiranje Sabora tako da očekujemo da će konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora biti krajem srpnja i odmah nakon toga će se konstituirati buduća Vlada i odmah nakon toga će biti prva sjednica Vlade, naglasio je i dodao da se trenutno vode razgovori o budućem nacrtu kako će Vlada izgledati i o broju ministarstava.

Ono što je sigurno, rekao je Butković, je to da će se smanjiti broj ministarstava i trenutno se traže najbolja rješenja zato što će doći do funkcionalnog spajanja određenih ministarstava.

Štromar je rekao kako je HNS prije 3 godine podržao Vladu, a i sada će je podržati iz razloga da se spriječi dolazak „mračne” desnice u Vladu.

- Ne bi bilo dobro da su u Vladi oni koji ne prihvaćaju stečena prava manjina, žena ili bilo kojih ranjivih skupina. HNS ima i uvijete, a to su provođenje osnovnih točaka našeg programa, a to su stanovi za mlade, reforma obrazovanja, ukidanje 100 parafiskalnih nameta, digitalizacija, besplatni vrtići za najugroženije,smanjenje poreza, a time i veće plaće, naglasio je Štromar.

Radin je rekao kako su manjine uvjetovale svoju podršku vladi time da nema desnog ekstremizma. Naglasio je kako manjine danas imaju sastanak s premijerom, na kojem će se govoriti o programima.

Butković je rekao kako će HDZ ići u koaliciju sa strankama s kojima je i do sada bio zato što je u protekle 4 godine postojala stabilnost, pozitivna atmosfera i u samoj Vladi.

- Danas će biti sastanak s manjinama i razgovarat će se o programu ne samo manjina, već i o programu Vlade, a nakon toga će se razgovarati i o ljudima koji će biti u novom sastavu Vlade. Mi smo i do sada imali činjenicu da su nacionalne manjine sudjelovale u radu Vlade, imali smo 2 državna tajnika i jednu državnu tajnicu u ministarstvu regionalnog razvoja i u ministarstvu energetike s kojima je bila dobra suradnja i ne znam kome bi moglo smetati da se takva suradnja i nastavi, istaknuo je Butković i dodao kako je najbitnije da u Vladu uđu najspremniji i najkompetentniji ljudi, a sigurno je da u nacionalnim manjinama ima takvih.

Štromar je rekao kako je važno da se ne ide na spajanje ministarstava samo da bi se moglo reći da ih sada ima manje.

- Spajanja moraju biti učinkovita tako da sve funkcije ministarstava budu brže, da sve usluge za građane budu kvalitetnije, provesti digitalizaciju, smanjiti troškove, a dati bolju ponudu, naglasio je.

Štromar je isto tako naglasio kako će Zakon o obnovi biti potpuno spreman od strane Vlade kada se konstituira Sabor, a Saboru će trebati 5 do 10 dana za procedure i kako kaže, taj će se Zakon brzo donijeti.

Zakon o referendumu koji nije reguliran i stvarao je probleme i popis stanovništva dvije su teme o kojima se također treba govoriti u programima, naglasio je Radin i dodao kako to interesira sve u koaliciji ne samo nacionalne manjine.

- U prvom planu razgovora će biti prava nacionalnih manjina koja nisu ostvarena u prošlom mandatu, rekao je.

Butković je istaknuo kako će se saborski zastupnici prvo baviti Zakonom o obnovi grada Zagreba, ali isto tako, jedan od prvih poteza Vlade bit će smanjenje poreza na dohodak s 36 na 30, odnosno s 24 na 20 posto.

- Ono što nam je trenutno najbitnije je borba s koronavirusom i borba s gospodarskim posljedicama, ali i europski novac pomoći koji bi trebao doći u Hrvatsku, rekao je.