HSS nakon izbora: 3 zastupnika manje, izborna skupština u srpnju

Brojna su previranja u oporbi nakon izbora. Nagađa se i o budućnosti Kreše Beljaka na čelu HSS-a nakon lošeg rezultata koalicije u kojoj je ta stranka sudjelovala. Izborna skupština HSS-a trebala bi se održati krajem mjeseca.

Izborna noć HSS-ovcima je donijela brige. U Saboru ih je bilo petero, a sada su samo dvojica - predsjednik stranke Krešo Beljak i glavni tajnik Željko Lenart. 

- Rezultat je takav kakav je, nismo njime zadovoljni ali nismo niti propali kao stranka, i dalje smo parlamentarna stranka, kazao je  Željko Lenart, glavni tajnik HSS-a.

Nakon izbora Krešo Beljak putem društvenih mreža priznao je da je kao predsjednik stranke svjestan odgovornosti i od nje neće bježati. Ostavku nije ponudio. Ali stranački je nezadovoljnici očekuju.

- Predsjednik je već priznao svoju odgovornost, prema tome, nek podnese ostavku, nakon toga njegov zamjenik neka organizira izbornu skupštinu, nerežiranu od bilo koga koja će izabrati novo vodstvo stranke kako bi stranku počeli uzdizati iz ovog nekakvog ponora, izjavio je Boro Bašljan, predsjednik bjelovarsko-bilogorskog HSS-a i član Predsjedništva HSS-a.

U HSS-u već dugo vrije, Beljakovi protivnici smatraju da je stranku usmjerio previše lijevo i prema SDP-u. Zbog toga je zagovornica suradnje s HDZ-om Marijana Petir isključena iz stranke. Sad je ušla u Sabor na listi HDZ-a i preko Twittera traži Beljakovu ostavku. 

Objavila je da je "pravo je vrijeme za restart HSS-a jer je ta stranka doživjela potpuni krah pod vodstvom Kreše Beljaka i njegovih podržavatelja"Vodstvo HSS-a odlučuje ju ignorirati. Lenart je tek upitao:
- Tko je gospođa Petir?

Pred HSS-om je izborna skupština. Glavni tajnik Lenart navodi da će se ona održati 30. srpnja.

- Znači  u rokovima što prije obzirom na situaciju kakva je, želimo da se ta skupština napravi da se dovede delegate u situaciju da oni odluče tko će biti predsjednik.

O točnom datumu još nisu obaviješteni ni neki članovi Predsjedništva. Sam Beljak, koji je na izborima dobio 6.500 glasova, nije još objavio hoće li se opet kandidirati.