Trump ima problem: Podržao ga Vrhovni sud, ali New York...

Američki Vrhovni sud blokirao je pristup Kongresa financijskim dokumentima Donalda Trumpa, no istodobno je slučaj vratio na niži sud u New Yorku koji će imati pravo pristupa predsjednikovim financijskim i poreznim evidencijama iz razdoblja prije stupanja na dužnost.

Pred najvišim američkim sudom predsjednik Donald Trump pokušao je osporiti dva zahtjeva koja su poslana njegovim bankarima i računovođama. Odbor Zastupničkog doma koji nadzire pitanje etike u izvršnoj vlasti tražio je od njujorške tvrtke Mazars podatke za osam godina o Trumpovim nekretninskim poslovima i radu njegovih zaklada.

Istodobno, državni odvjetnik Manhattana Cyrus Vance izdao je sudski poziv tvrtki koja vodi Trumpovo računovodstvo tražeći financijske dokumente u sklopu kriminalističke istrage o navodnoj isplati novca ženama koje tvrde da su imale veze s Donaldom Trumpom.

Vance traži i Trumpove porezne prijave koje je predsjednik za razliku od njegovih prethodnika odbio objaviti.

Sud je tužitelju dao za pravo uvid u predsjednikove privatne i poslovne financijske podatke.

Politički, riječ je o pobjedi Donalda Trumpa, jer su demokrati u Zastupničkom domu dobili odbijenicu, a jasno i da sud neće doći do željenih dokumenata prije predsjedničkih izbora u studenom.

No, istodobno, Trump je razočaran, jer su se dva konzervativna suca - Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh, koji su njegov izbor, suglasila s progresivnim kolegama. Poruka Vrhovnog suda jasna je: nitko nije iznad zakona, uključujući i predsjednika.

Odluku Vrhovnog suda Donald Trump komentirao je na Twitteru poručivši kako je riječ o političkom progonu. „Pobijedio sam u Muellerovu lovu na vještice i drugim slučajevima, a sad se moram nastaviti boriti s politički korumpiranim New Yorkom. To nije fer prema ovom predsjedniku ili administraciji“, napisao je.