Žestoka rasprava u Otvorenom

Večerašnja rasprava u IMS-ovoj emisiji Otvoreno završila je odlaskom komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana iz studija. Tema emisije bila je konačni izgled nove Vlade i budućnost Hrvatske, a Macana je naljutilo izlaganje Karoline Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta.

Krišto je ustvrdila kako se raspravlja o vladi koja je izabrana protuustavno i koja će se sastaviti protuustavno, s mnogim ministrima koji su se dokazali korupcijom. Istaknula je da joj je frapantno raspravljati o tome a ne o iskapanju ubijenih Hrvata u jami Jazovki. Macana je optužila za medijsko obmanjivanje jer se, kako kaže "zajedno s medijima predstavlja kao neovisni analitičar".

Njezino izlaganje prekinuo je Macan rekavši joj da je malo zalutala u emisiju i da ju ne želi slušati.  Ona mu je odgovorila da ne mora i da može napustiti studio, što je on na kraju i učinio i napustio emisiju. Pale su i teške riječi.

Macan za portal hrt.hr: Tema nisu ustaše i partizani

- Gospođa Krišto je došla u emisiju s pripremljenim monologom. Nisam mogao ostati u istoj emisiji s osobom koja vrijeđa, govori neistine i ne dopušta raspravu. Stoga sam otišao, izjavio je Krešimir Macan za portal hrt.hr.

- Tema je emisije trebala biti budućnost Hrvatske i očekivanja od nove Vlade, a ne povratak u prošlost i ustaše i partizani, poručuje Macan. Dodaje i da razumije da su ostali gosti emisije ostali. "Oni kao političari moraju pretrpjeti svašta, ja ne moram", kaže.

U Otvorenom urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su i Ivan Anušić – HDZ, Arsen Bauk – SDP te Dalija Orešković – Stranka s imenom i prezimenom.

- Ministar se bira temeljem ostvarenih rezultata na izborima, rekao je Ivan Anušić. Istaknuo je da teritorijalni princip ima ulogu, ali nije ključan. Na pitanje da je u HDZ-u jak slavonski lobi, Anušić je rekao kako smatra da ako istok Hrvatske napravi rezultat od 16 mandata onda je to poštena podjela ministarstava, ali ustvrdio je i da je više ministara iz Dalmacije.

Anušić: Prvi potez vlade je Zakon o obnovi Zagreba

- Krećemo vrlo brzo, nema odmora, ne odugovlačimo. Radi se bez prestanka, istim tempom, istom dinamikom u istom smjeru, rekao je.

Arsen Bauk je istaknuo da je premijer izborom ministara pokušao pomiriti sve struje ili frakcije u svojoj stranci i da će to funkcionirati dok će funkcionirati. Smatra da bi bolje rješenje bilo da su spojeni ministarstvo uprave i ministarstvo unutarnjih poslova. Osvrnuo se i na Borisa Miloševića koji je bio njegov pomoćnik dok je on bio ministar uprave.

- On je odličan. Imamo člana vlade s kojim sam radio, drago mi je da je on i imam povjerenje da će ono što bude radio biti u redu, kazao je.

Orešković: Pitanje izbornih procesa

Dalija Orešković je rekla da ne može ništa reći o vladi dok se ona ne izglasa i dok ne vidi kako i što ta vlada radi. Dodala je da je otvoreno pitanje kako sustav demokracije funkcionira, počevši od izbornih procesa pa nadalje.

- Postoji ustavna odluka koja kaže da je kroj izbornih jedinica protuustavan. U vrijeme SDP-ove vlade i prije postojali su uvjeti da se ta problematika riješi jer dolazi do velike razlike u težini i vrijednosti svakog pojedinog glasa, rekla je.

Istaknula je da otkako je na političkoj sceni zastupa tezu da moramo vratiti ugled i dignitet nadležnim institucijama u koje su građani izgubili povjerenje jer se sve bitne odluke donese u kafićima, restoranima..., samo ne tamo gdje bi trebale.

Bauk je rekao kako nije upoznat s izjavama Ive Josipovića i Kreše Beljaka o ubojstvima UDBA-e na koje se referirala Vidović Krišto, te da ne želi biti njihov odvjetnik.

Anušić se složio s Vidović Krišto te rekao da su to skandalozne izjave i da ti ljudi ne bi trebali više sudjelovati u javnom životu i da trebaju biti osuđeni od vlastite stranke. Istaknuo je da se trebaju okrenuti budućnosti jer su pred nama ozbiljne stvari i projekti.

Zaključne izjave

Vidović Krišto na kraju se rekla kako je uvjerenja da koliko god se čini da zlo vodi, dobro pobjeđuje, te da će Hrvatska izaći na pravi put.

Orešković je ponovno istaknula da želi vratiti dignitet hrvatskom saboru i pretvoriti ga u instituciju kako piše u ustavu. Bauk je istaknuo da će SDP u ovom sazivu biti žestoka i snažna oporba kako vladajućima tako i dijelu opozicije. 

Izbori su završili. Okrenimo se problemima koji tište sve, odradimo mandat kako je bila volja naroda, četiri godine ozbiljnih izazova su ispred nas i na to sam fokusiran, zaključio je Anušić.

Pogledajte emisiju: