Obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Posmrtni ostaci devet žrtava genocida u Srebrenici iz Sarajeva su prebačeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će sutra biti pokopani.

U istočnoj enklavi, pred kraj rata u BiH 1995. godine, u zločinu pod zapovjedništvom Ratka Mladića, ubijeno je 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Projekcija cvijeta ''Sjećanje"

U povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u 21 sat kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu održana je svjetlosna projekcija cvijeta ''Sjećanje". Cvijet je niknuo iz boli, a predstavlja simbol borbe protiv masovnih stradanja ljudi.Bošnjačke udruge u Splitu organizirale su večeras tradicionalni mimohod u spomen na žrtve Srebrenice, a s Rive je u more bačeno 25 ruža kao simbol 25 godina od masakra u Srebrenici u ljeto 1995. koji su počinile srpske postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" u Rijeci

Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" održan je u Rijeci u znak sjećanje na srebreničku tragedije, na 25. obljetnicu srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995.

Sudionici su u bijelim majicama prošli trasom od Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, preko Korza do Gata Karoline riječke. Tu su u more položili 25 bijelih ruža za 25 godina od tragičnih događaja u kojima je ubijeno više od 8000 Bošnjaka.

Mimohod su organizirale udruge bošnjačke nacionalne manjine u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. 

Ovim povodom je na Korzu od 6. do 13. srpnja postavljena izložba dokumentarnih fotografija Srebrenica 25 godina od genocida.

Komemoracija u Europskom parlamentu

Komemoracija u povodu 25. godišnjice genocida održana je i u Europskom parlamentu, gdje je hrvatski zastupnik Tonino Picula istaknuo nužnost borbe protiv negiranja genocida i zaštite žrtava od iskorištavanja u dnevnopolitičke svrhe.

- Da, zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati. Imamo presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ali protokom vremena samo će jačati naša obveza da zaštitimo žrtve i njihove obitelji od programiranog zaborava u režiji političkog inženjeringa. A takvih pokušaja ima i bit će ih još, od dodjele Nobelove nagrade onima koji negiraju genocid do kampanja dezinformiranja sponzoriranih od raznih autoritarnih režima, rekao je Picula naglasivši kako je zajednička europska dužnost ne dopustiti zločinu da naknadno trijumfira.

- To dugujemo žrtvama Srebrenice, ali i žrtvama s Ovčare i drugih masovnih stratišta na prostorima gdje je velikosrpski projekt ostavljao svoj zločinački trag, poručio je.

Čelnici europskih institucija istaknuli su kako je za povjerenje među narodima u BiH potrebno priznati patnje drugih te uspostaviti uzajamno poštovanje i dostojanstvo. Genocid u Srebrenici nazvali su jednim od najmračnijih poglavlja suvremene europske povijesti.

- Europa nije zaboravila što se dogodilo u Srebrenici, ali ni vlastitu odgovornost zbog toga što nismo uspjeli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici Europa nije uspjela i suočeni smo s našom sramotom. Doista, genocid u Srebrenici i dalje ostaje otvorena rana na srcu Europe. Ona nas i dalje progoni, podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ne ponovi, rekao je Oliver Varhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje.